Prosinac 23, 2019 4856

26. 12. Počinje blagoslov obitelji i kuća – Pogledajte raspored blagoslova

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Sam čin primanja svećenika u svoj stan i okupljena obitelj sabrana u molitvi za vrijeme blagoslova je zapravo znak svjedočenje svoje vjere i pripadnosti župnoj zajednici.

Svećenika najčešće u blagoslovu prate ministranti ili odrasli župljani. Uobičajeno je da tom prigodom svećenikov pratitelj napiše kredom na sobna vrata ovakav znak: 20+G+M+ B+20, u novije vrijeme se ostavljaju naljepnice blagoslova koje se zalijepe na vrata kuće ili u kući.

Brojke znače godinu blagoslova, a tri slova početna slova imena triju kraljeva (Gašpar, Melhior, Baltazar). Po drugom tumačenju za slova G, M. B su kratica latinske rečenice "Christus mansionem, benedicat!", a znači "Krist neka blagoslovi kuću!". U latinskoj rečenici je prvo slovo C budući ime Gašpar na latinskom počinje s C (Casper).

Na početku dolaska u kuću i prije samog blagoslova svećenik pozdravi nazočne: MIR KUĆI OVOJ! Nazočni odgovore: i svima koji prebivaju u njoj.

U ovim božićnim blagdanima slavimo rođenje Isusa Krista, Boga i čovjeka. Bog u obličju čovjeka boravio je među ljudima. Po ovom posjetu svećenika, službenika Crkve, Krist ulazi u obitelj i dom da joj donese mir i radost. On će vam navijestit radosnu vijest spasenja u Riječi Božjoj i okrijepiti vas po molitvi Crkve za blagoslov vaše obitelji. 

Pripravimo stoga svoja srca za blagoslov obitelji, da bi po Duhu Svetom mogli čuti riječ Kristovu i primiti okrjepu njegova blagoslova koji nam po svojoj Crkvi daruje.

Molimo za razumijevanje ako dođe do kakvih promjena u rasporedu jer ovisimo i o drugim svećenicima. Na vrijeme ćemo javiti i objaviti na web stranicama župe i portala Infovodice. Tijekom tjedna dok traje blagoslov obitelji i kuća /26.12. do 6.01./ misa je izjutra u 8h.  Osim kada je naznačeno drugačije.

župnik don Franjo Glasnović

djelomob1.jpg