Siječanj 21, 2020 2998 Pixabay

NE JURITE: U srijedu pojačana kontrola brzine na našem području

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U srijedu 22. siječnja na području Policijske uprave šibensko-kninske će se provoditi preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, a sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području 
U nadzor prometa tijekom ovog vremena će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja ove vrste, a i prometnih nesreća zbog nepropisne brzine kretanja vozila.  

„Na nužnost ovakve ciljane akcije u prometu upućuju i naši statistički pokazatelji prema kojima bilježimo negativan trend porasta broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom tijekom protekle godine, kada je evidentirano 290 ovakvih prometnih nesreća, od kojih 116 s ozlijeđenim i 8 sa smrtno stradalim osobama, nasuprot ukupno 274 takve prometne nesreće tijekom 2018.g., od kojih 128 s ozlijeđenim osobama i 7 sa smrtno stradalim osobama. 

Bitno je napomenuti da bilježimo znatan porast broja utvrđenih i sankcioniranih prekršaja nepropisne brzine kojih je protekle godine zabilježeno 8703, odnosno 45,8% više nego 2017.g. kada je utvrđeno i sankcionirano 5970 takvih prekršaja. 

Gornje upućuje na činjenicu da i pored represivnih akcija policije, koje su također vid prevencije prema neodgovornim vozačima, bilježimo znatan broj prometnih nesreća kojima je uzrok nepropisna i neprilagođena brzina, a koje za posljedicu imaju teška stradavanja i sa smrtnim posljedicama. „ – rekli su iz PU Šibensko kninske i ujedno upozoravaju vozače da brzinu kretanja svojih vozila prilagode osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, gustoći prometa, poštujući propisana ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve  i da ne koriste mobitele tijekom vožnje,  jer samo odgovorno ponašanje je garant sigurnosti u prometu.

djelomob1.jpg