Ožujak 07, 2020 2934

Zajednica Hrvata BiH ŠK županije organizira 8. tjedan zajedništva s Hrvatima BIH

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije poziva vas na obilježavanje 8. Tjedna zajedništva s Crkvom i Hrvatima BiH koji će se održati od 11. ožujka do 15. ožujka ove godine.

Program koji obogaćuje kulturni život naše županije održava se u dva grada Kninu i Vodicama, humanitarnog je karaktera i namijenjen je za pomoć župi sv.Dominika-Goražde i izgradnju crkve Drinskih mučenica.

„Ovo su dani kada se jačaju veze i zajedništvo našega naroda iz kojeg se rađaju nove suradnje i projekti a ponajviše obogaćujemo i ohrabrujemo jedni druge da se lakše ide kroz svakodnevnicu i sve prepreke modernog života“- poručuju iz ZHBiHŠkž.

Kulturno zabavni program koji izvodi HKD Napredak iz Knina u Vodicama će se održati u subotu 14.03. u Kulturnom centru od 19 sati. Ulaz slobodan, (donacije dobrodošle). U nedjelju 15.03. u Župnoj crkvi Vodice svete mise od u 9 i 11 sati predvodi don Josip Tadić.

U nastavku prenosimo molbu župnika iz Goražda don Josipa Tadića, koji će biti gost.

Molba za potporu izgradnje crkve Drinskih mučenica u Goraždu

Župnik župe sv. Dominika u Goraždu vlč. Josip Tadić uputio je molbu za financijsku potporu izgradnje crkve blaženih s. Marije Jule Ivanišević i četiriju susestara poznatih kao Drinske mučenice.

„Nakon 70 godina uspjeli smo dobiti mogućnost ponovno kupiti zemljište i izgraditi crkvu koju su komunisti srušili 1957. godine. U našem projektu izgradnje budućeg svetišta imamo više etapa koje moramo realizirati. Prva etapa je kupovina zemljišta i dobivanje potrebnih dozvola za izgradnju istog od strane nadležnih institucija za što imamo pozitivna obećanja i reakcije. Budući da se radi o projektu šireg društvenog značaja gdje bi dolazili hodočasnici iz svih krajeva, Vaša podrška bi nam bila vrlo bitna u realizaciji navedenog projekta. Kompleks izgradnje budućeg svetišta uključuje: muzej, spomen sobu, crkvu, trg i svratište. Stoga Vam se ovim putem obraćam s molbom za finacijsku podršku kako bismo realizirali kupovinu zemljišta te ubrzali dinamiku izgradnje cjelokupnog projekta“, napisao je župnik Tadić koji je na početku podsjetio na životni put i mučeništvo pet blaženih sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi.„Za vrijeme Drugog svjetskog rata, točnije 15. 12. 1941. godine iz samostana Marijin dvor smještenog na Palama kod Sarajeva, četnici su zarobili i u Goražde poveli 5 časnih sestara. Sestre su pomagale siromahe ne praveći razliku prema vjeri i naciji, djelile su kruh djeci državnog Dječjeg doma, njegovale su bolesnike. S njima je bila s. Berchmana, koja zbog bolesti i starosti nije mogla slijediti križni put po snijegu i hladnoći, te je ostala u Sjetlini. Spomenute 4 časne sestre su mučene u vojarni (današnja OŠ Husein ef. Đozo). Kako bi sačuvale svoju čast, časne sestre su skočile kroz prozor gdje su se teško povrijedile nakon čega su ih četnici ubili i bacili njihova tijela u rijeku Drinu. Zbog njihovog čina kojim su sačuvale svoju čast nazvane su Drinske mučenice. 24. 9. 2011. godine ubijene časne sestre su proglašene blaženim Drinskim mučenicama“, napisao je župnik Tadić te, unaprijed zahvaljujući svima, izrazio nadu da će dobri ljudi prepoznati iskrenu namjeru.

Župa sv. Dominika - Goražde
Don Josip Tadić, župnik

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 09 Ožujak 2020 17:29
djelomob1.jpg