Ožujak 11, 2020 2999

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije izdao preporuke za građane

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije održao je jutros sjednicu tema koje je bila potencijalna ugroza od Coronavirusa, te protokol postupanja u svezi javnih okupljanja. Župan Goran Pauk na konferenciji za novinare održanoj po završetku sjednice iznio je zaključke. 

Županijski stožer Šibensko-kninske županije preporuča organizatorima bilo kakvih javnih, sportskih iii kulturnih okupljanja da ih odgode do daljnjega. Što javnih okupljanja bude manje, manji je i rizik od širenja Coronavirusa. 

Nadalje, nacionalni Stožer civilne zaštite donio je preporuku da se do daljnjega odgađaju svi skupovi na kojima sudjeluje više od tisuću ljudi. 

Županijski stožer Šibensko-kninske županije tu preporuku prevodi u zabranu, što znači da su u Šibensko-kninskoj županiji do daljnjega zabranjeni svi skupovi na kojima sudjeluje više od tisuću ljudi. Oni organizatori koji smatraju da mogu održati određeno javno okupljanje, bilo koje vrste, dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju: plakat za javne prostore s uputama zaštite i plakat o pravilnom pranju ruku, punktove s dezinfekcijskim sredstvima i dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od rukovanja i bližih socijalnih kontakata. 

Naravno, svim respiratornim bolesnicima s povišenom tjelesnom temperaturom preporuča se ne odlaziti na bilo koja javna okupljanja. 

-    Zavod za javno zdravstvo će temeljem uvida stručne osobe za takva događanja izdati potvrdu, a županijski Stožer civilne zaštite će temeljem te potvrde dati ili odbiti suglasnost za održavanje javnog skupa.", objasnio je župan Goran Pauk, napomenuvši da osim ovih jasnih uputa, epidemiolozi imaju pravo dodatne procjene o zadovoljavanju kriterija za održavanje javnog skupa. 

„Uz navedene kriterije koje svaki organizator mora ispuniti kako bi mu bilo odobreno održavanje javnog skupa, epidemiološka struka će na Iicu mjesta odrediti dodatne kriterije koji se odnose na sigurnost prostora u kojem se skup održava, kao i na populaciju koju okuplja. Uzet ćemo u obzir jesu II sudionici skupa starije životne dobi koji jako teško prebolijevaju infekciju virusom COVID19, kao i jesu li sudionici skupa stranci iz područja zahvaćenih virusom. Na osnovu svih tih kriterija, epidemiološka služba daje preporuku o sigurnosti održavanja skupa, a Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije potom donosi konačnu odluku o održavanju javnog skupa.", objasnila je dr. med. Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

 

djelomob1.jpg