Travanj 16, 2020 13287

Priopćenje vijećnika Grada Vodica Ivice Slavice i Šime Bilana

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Na temu 21. sjednice Gradskog vijeća Grada Vodica koja će se održati 17.travnja 2019.godine vijećnici Ivica Slavica i Šime Bilan poslali su nam priopćenje za javnost kojeg u cijelosti prenosimo

Poštovani sugrađani,

kad smo pomislili da se konačno, nakon tri godine i 20.održanih Sjednica Gradskog vijeća Grada  Vodica, može bolje i u duhu demokracije, pa iako rad Gradskog vijeća nije po Statutu Grada Vodica, dolazi nam poziv za 21.Sjednicu uz obavijest nadležnog ministarstva, a koja će biti održana dana 17. travnja 2020. godine od 09,00 do 13.00 sati i to ELEKTRONIČKIM PUTEM, po posebnim uputama. Elektronički put se sastoji od slanja e-maila s dokumentom „ZA“ i „PROTIV“.  Dakle, rasprave nema. Obrazloženja točaka nema. Pitanja nema. Prijedloga nema. 

Uz sve blagodati današnje online komunikacije, nekoliko platformi za komunikaciju, mi imamo e-mail sjednicu. Dakle, vladajuće jednoumlje ponovno je na političkoj sceni,  oni mogu i rade što hoće i misle da je to PRAVI PUT.

S obzirom na navedeno odlučili smo ne sudjelovati u ovako organiziranoj sjednici te se javno očitovati po pojedinim točkama dnevnog reda i javno glasovati, te im ukazati na KRIVI PUT kojim nas vode.

Krenimo redom, po točki Oslobađanje plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište, po točki Odluke o oslobađanju zakupnine i poreza na korištenje javnih površina, po točki Odluke o obustavi plaćanja spomeničke rente, te po točki Odluka o dopuni odluke o komunalnoj naknadi, dakle po svim navedenim točkama smo PROTIV.

Obrazloženje:

Navedene odluke oslobađanja se odnose samo na vrijeme trajanja zabrane rada, te su kao takve nedostatne. Sam ministar turizma najavljuje pad prihoda u turizmu od minimalno 65%-90% za 2020.godinu. Mi živimo od turizma gospodo..
Zar naši vladajući misle da je ovo ružan san koji će nestati za nekolika dana?
S druge strane Odlukom o dopuni Odluke o komunalnoj naknadi osigurava se mogućnost za trošenje namjenskih sredstava prikupljenih od komunalne naknade u druge svrhe. (čitaj plaće zaposlenih). Možda se ipak samo prave da spavaju...., kako su se ovog sjetili?

Bilo kako bilo, promišljaju li o sebi ili promišljaju o svima nama, ovim mjerama i sebe i nas vode u krivom smjeru. Ovim mjerama  nisu obuhvaćeni svi građani, a prvenstveno iznajmljivači privatnog smještaja, pa se pitamo razumiju li vladajući da prihoda od turizma neće biti ili će biti minimalan. Dakle gospodo, nema prihoda-nema rashoda.Kako bi ravnomjerno raspodijelili teret gospodarske krize, sve u dijelu koji se tiče Odluka Gradskog vijeća Grada Vodica, kako bi sve skupine građana na određeni način bile obuhvaćene mjerama,  predlažemo sljedeće:

- smanjenje vrijednosti boda za obračun komunalne naknade svim trgovačkim društvima, obrtima, Opg-ovima, iznajmljivačima u privatnom smještaju,sve proporcionalno smanjenju broja noćenja ostvarenih u 2020.godini u odnosu na 2019.godinu.
Vrijednost boda potrebito je utvrđivati na mjesečnom nivou sukladno podatcima o padu broja noćenja za pojedini mjesec 2020.godine u odnosu na taj isti mjesec 2019.godine, sve sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu.

Napominjemo, iznajmljivači u privatnom smještaju su ključna kategorija kojoj je neophodno rasterećenje, posebno u komunalnim troškovima.

- odgađanje plaćanja zakupnine za poslovne prostore i poreza za korištenje javnih površina, kao i spomeničke rente do 31.12.2020.godine, s mogućnošću produženja. Otpis dijela plaćanja za sve poslove subjekte proporcionalno padu ostvarenih prihoda pojedinog poslovnog subjekta u 2020. godini u odnosu na 2019.godinu. Razliku za plaćanje omogućiti beskamatno na 36 mjesečnih rata

- omogućiti korištenje dijela sredstava prikupljenih od komunalne naknade za druge svrhe, ali samo do visine iznosa naplaćene komunalne naknade za 2020.godinu

Gospodo vladajući, morate shvatiti da je vrijeme za reakciju.

 

Nadalje, Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o naknadi i ostalim pravima dužnosnika koji svoju dužnost ne obavljaju profesionalno, mi smo PROTIV.

Obrazloženje:

S obzirom na moralan čin gradonačelnice kojim prestaje profesionalno obavljati funkciju na koju je izabrana od strane građana Grada Vodica , te njezinog  zaposlenja u Općoj bolnici Šibenik, a sve zbog novonastale situacije vezane za COVID 19, kao i moralne obveze da kao liječnik profesionalno pomogne u liječenju oboljelih građana moramo naglasiti da se s tim činom u potpunosti slažemo i zahvaljujemo gradonačelnici na savjesnom i odgovornom ponašanju.

Međutim, mišljenja smo da u ovako teškoj gospodarskoj situaciji našem Gradu, našim Vodicama je potrebitan profesionalac koji će istim žarom kao što sadašnja gradonačelnica pristupa borbi za zdravlje građana pristupiti gospodarskim problemima, a posljedično i ukupnom socijalnom stanju zajednice.

Stoga predlažemo da gradonačelnica u potpunosti prepusti upravljanje gradom svojem zamjeniku. Zamjeniku predlažemo da u što skorijem roku formira tim za upravljanje u kriznim gospodarskim situacijama.

Potpuno smo sigurni da ukoliko ne postupi po našem zahtjevu, te ne shvati ozbiljnost situacije, za budućnost na čelu Grada Vodica će nam trebati stečajni upravitelj umjesto volontera.

 

Vezano za točku Odluka o dodijeli priznanja Grada Vodica za 2019.godinu, čestitamo svim laureatima i zahvaljujemo im na svemu što su učinili za našu zajednicu.

 

I na kraju, vezano za mjere koje provode druge lokalne i regionalne samouprave, a jedna od tih mjera je vezana za smanjenje rashoda zaposlenih, važno je istaknuti kako su troškovi za zaposlene Grada Vodica od 2013.godine s 7.5 miliona kuna u 2020.godini dosegle razinu od 17.5 miliona kuna.  Možda bi tu moglo biti prostora za uštede. Što Vi građani Grada Vodica mislite o tome?

Nadalje, potrebno je ukinuti sve naknade osobama koje nisu zaposlenici Grada Vodica i to redom gradskim vijećnicima, dužnosnicima, stručnim suradnicima, upravnim vijećima, nadzornim odborima, savezima, volonterima...


Za sljedeću sjednicu koja mora biti održana u što skorijem roku očekujemo konzultacije po svim točkama,prije svega rebalans proračuna s implementiranim navedenim mjerama, kao i ostalim potrebitim izmjenama i dopunama postojećih akata, te javni prijenos sjednice uživo kako bi istoj mogli prisustvovati svi zainteresirani građani..

S poštovanjem,

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Vodica
Nezavisna lista Loza

Ivica Slavica
Šime Bilan

  

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 16 Travanj 2020 13:36
djelomob1.jpg