Travanj 18, 2020 14101

Priopćenje za Javnost SDP-a Vodice: Skandalozna sjednica Gradskog vijeća Vodica - Donesena mjera pomoći gospodarstvu od dvije kune i dvadeset lipa

Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

Danas je po prvi put u povijesti u Vodicama održana elektronska sjednica gradskog vijeća. Ono što je ovih dana postalo normalno naši gradski oci su danas iskoristili na najgori mogući način. - piše na početku priopćenja iz SDP-a Vodice. Ostatak pročitajte ispod

Najavili su da će danas donijeti set mjera pomoći gospodarstvu, a na kraju se pokazalo da je smisao sjednice bio gradonačelnici dr. Nelki Tomić uvećati primanja i to za nevjerojatnih 40%. Bilo je pomalo čudno što je pored svih mogućih tehnoloških mogućnosti izabrana ona najprimitivnija, a to je umjesto da se e-sjednica održi video linkom iz grada su odabrali sjednicu putem e-maila i to takoreći bez prave mogućnosti rasprave. Pomalo čudno jer obično kad se donose mjere pomoći vlast se voli na sva zvona pohvaliti učinjenim. 

Mi u SDP-u nismo odustajali, te smo pokušali dobiti informacije koje su bitne za naše sugrađane, a i za gospodarstvo u cjelini. Međutim kad su počeli pristizati odgovori sa konkretnim brojkama ostali smo u šoku. Prvo za nijednu predloženu mjeru nemaju podatak na koliko je poslovnih subjekata mjera primjenjiva, nisu izračunali prosječnu vrijednost potpore koju naši sugrađani mogu ostvariti kao ni analizu kako će predložene mjere imati utjecaj na gospodarstvo grada Vodica. Dobili smo samo neku grubu procjenu da su mjere po njihovom mišljenju oko 302 000 kn.

Nevjerojatno zvuči činjenica da su se usudili nazvati mjerom za pomoć gospodarstvu i mjeru ukidanja dva mjeseca plaćanja spomeničke rente. Ukupan otpis za ovu mjeru prema cjelokupnom gospodarstvu grada Vodica je 2200 kn što znači da su ovom mjerom, ako recimo ima 100 korisnika (ni grad ne zna točan broj) ,uštedili svakom iznos od nevjerojatne 2,20 kn odnosno pisano: dvije kune i dvadeset lipa.

I sad šećer na kraju, cijela peripetija i pokušaj skrivanja podataka postaje jasnija kad usporedimo koliko je gradonačelnica sebi osigurala sredstava naspram cijelom vodiškom gospodarstvu.
Vodiško gospodarstvo cca 302.000 kn - gradonačelnica 120.000 kn.

Na aktualnom satu postavio sam pitanje na tu temu i prenosim ga u cijelosti:

Poštovana gradonačelnice;
Ispred nas je kažu neki ekonomski analitičari možda i najveća ekonomska kriza još od tzv. velike depresije, trenutno u Hrvatskoj ostaje bez posla oko 1000 ljudi dnevno dok velika većina naših sugrađana može očekivati minimalce. Slijedom navedenog molio bi gradonačelnicu da nam potanko opiše, kakav je osjećaj kad u doba krize gradonačelnik traži za sebe da se uvede plaćanje obavljanja svog volonterskog statusa u iznosu od 40% dosadašnje plaće odnosno oko 10 000kn u bruto iznosu (ispravite me ako sam pogriješio sa iznosom) i na taj način zajedno sa aktiviranjem svog statusa u Općoj bolnici Šibenik osigura sebi veća primanja nego što ih je imala prije  ove krize.

Odgovor je rekla dostaviti naknadno, ipak prekomplicirano je postavljeno pitanje, ali i to nešto govori o cijelom slučaju, zar ne?


Marko Udovičić
predsjednik GO SDP Vodice
mob: 0958281374

Tags
djelomob1.jpg