Srpanj 10, 2020 3344

U noći sa subote na nedjelju: Pijani, mladi i recidivisti pod posebnim povećalom policijske preventivno represivne akcije

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

  U noći 11./12. srpnja (subotu/nedjelju) između 23 i 5 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske će se provoditi ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača. 

Pri provođenju ove akcije posebna pozornost će se usmjeriti i na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.  Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje statistički,  ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjena prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.

Na nužnost ovakvih ciljanih akcije usmjerenih na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih vozača upućuju i naši statistički pokazatelji prema kojima se u proteklih šest mjeseci bilježi  rast broja prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, kojih je zabilježeno 39 u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je zabilježeno 36 takvih prometnih nesreća. Nasuprot tome u istom razdoblju bilježimo smanjenje broja prometnih nesreća kojih su počinitelji vozači do 24 godine starosti i to 51 ovih prometnih nesreća nasuprot 71 prometnih nesreća koje su skrivili mladi vozači u šest mjeseci prošle godine, a čemu doprinose i ovakve preventivno represivne akcije u prometu.  . 

Bitno je napomenuti da bilježimo i znatan broj prekršaja vožnje u alkoholiziranom stanju kojih je u promatranom razdoblju zabilježeno ukupno 336 što upućuje na činjenicu da i pored čestih i ciljanih preventivno-represivnih akcija i upozorenja, bilježimo znatan broj vozača koji pod utjecajem alkohola i/ili droga upravljaju vozilima.          

Iz policije pozivaju vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve  i zaštitne kacige, te da ne koriste mobitele tijekom vožnje,  jer samo odgovorno ponašanje je garant sigurnosti u prometu. 
 

djelomob1.jpg