Rujan 14, 2020 1794 Unsplash

Pojačani nadzor prometa sukladno akcijama ROADPOL-a

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U narednom vremenu od 16. (srijeda) do 22. rujna (utorak), sukladno aktivnostima organizacije ROADPOL, na području država Europske unije, shodno tome i na našem području, provoditi će se Projekt Roadpol Safety Days (Roadpol – Dani sigurnosti u prometu), dok je geslo Projekta „Stay alive and save lives“ („Ostani živ i spasi živote drugih“).

Iako statistički podaci Policijske uprave šibensko-kninske bilježe pozitivan trend, odnosno manji broj poginulih u prometu, tako da je u prvih osam mjeseci ove godine 1 osoba smrtno stradala u odnosu na 8 osoba u istom vremenskom periodu 2019. godine, ovakve preventivno represivne akcije uvelike doprinose ovom pozitivnom trendu smanjena broja ovih prometnih nesreća.

Međutim, unatoč manjem broju ukupnih prometnih nesreća u osam mjeseci 2020. godine u odnosu na isto vremensko razdoblje 2019. godine za 31,2% (559 u odnosu na 812), zabilježeno je povećanje broja teže ozlijeđenih osoba za 9,8% (67 u odnosu na 61), što ukazuje da je potreban maksimalan oprez svih sudionika u prometu.

U Projektu „Roadpol“, u cilju smanjenja broja poginulih na cestama, u četvrtak 17. rujna, na našem području će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika radi intenzivnijeg provođenja ove ciljane akcije, pojačati će se preventivno-represivne akcije s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, a posebnost akcije je dijeljenje letka, tzv. PRISEGE o poželjnom ponašanju u cestovnom prometu, čijim potpisom svi vozači obećavaju da će poštivati pet točaka radi upravljanja vozilom na siguran način čuvajući kako sebe tako i druge sudionike u prometu.

Stoga, pozivamo građane da podupru provođenje projekta „Ostani živ i spasi živote drugih“ svojim odgovornim ponašanjem u prometu, kao i polaganjem posebne Prisege koja se nalazi na službenoj Internet stranici Projekta https://www.roadpolsafetydays.eu/content/home. - poručuju iz PU ŠK te upućuju apel vozačima da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga i da koriste sigurnosne pojaseve da ne koriste mobitele tijekom vožnje, upravo zato što je čovjek ključni faktor za sigurnost prometa i jer samo odgovornim ponašanjem u prometu doprinose, kako svojoj sigurnosti, tako i sigurnosti svih drugih sudionika u prometu. 

djelomob1.jpg