28 Sij 2021
  1844

Novi projekt TZ Vodice: Godina 2021. inspirirana Faustom Vrančićem

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 28 Siječanj 2021 18:50

TuristIčka zajednica grada Vodica u sklopu projekta IQM Destination krenula je u razradu turističkog proizvoda inspiriranog Faustom Vrančićem, u želji da zajedno ispričamo priče, promoviramo naše usluge/proizvode, te ove godine našim gostima na zanimljiv način prezentiramo ovu posebnu priču. Iz TZ Vodice pozivaju da se uključite, te uz svoje proizvode i usluge uključite priču o Faustu Vrančiću, koji svojom inteligencijom, radoznalošću, životnim stavovoima, načinom promišljanja i inovacijama može svima nama biti nepresušna inspiracija. Uz priču koju ćete prezentirati gostima, proizvod ili uslugu koja je inspirirana Faustom ponuditi ćemo novi doživljaj za goste, prvenstveno u vrijeme pred i posezone.

Faust Vrančić, rođen 1551. g. veliki je filozof, povjesničar, leksikograf, a najviše od svega izumitelj i veliki vizionar. Najpoznatiji izumi poput mostova, mlinova, preša, satova, padobrana i danas svojom funkcionalnošću plijene pozornost i preteča su modernim strojevima. Boravak na otoku Prviću oblikovao je njegovo djetinjstvo i nadahnuo ga radoznalošću i  inventivnošću. Svoje izume nadahnute načinom života na otoku, kasnije je opisao u knjizi Machinae novae. Mlinovi za masline, preše za grožde, sunčani sat tek su dio strojeva koji su označavala Faustova promišljanja na koji način dobiti ono najbolje od prirode: maslinovo ulje, vino, vrijeme... Odvojenost od kopna i mogućnosti lakše komunikacije između otoka i kopna, zasigurno je mladog Fausta nadahnulo za izradu nacrta mostova, i to ne bilo kakvog -  već lančanog mosta. Ipak, najpoznatiji njegov rad je skica letećeg čovjeka - homo volansa.

Primjeri implementacije

Vino – Vinske kušaonice i podrumi: u priču o svojim vinima preporuka je da se uvrsti Faustov izum preše za grožđe – preteča današnje preše – naglasiti kako je Faust razmišljao na koji način iscijediti i zadnju kapljicu iz dragocjenog zrna.

Uljare – kušaonice ulja i uljare: u priču o maslini i maslinovom ulju uvrstiti i priču o Faustovom izumu mlinova za masline kao preteču današnjih strojeva. Dragocjeno maslinovo ulje oduvijek je bilo cijenjeno, pa tako i u Faustovo vrijeme, a koristilo se u kulinarstvu, medicinskim pripravcima, ljekovitim pomadama. I tada i danas maslinovo ulje predstavljalo je ono najvrjednije – zdravlje.

Ugostiteljski objekti: ponuda inspirirana Faustom i nejgovim izumima. Prehrana u Faustovo doba: maslina, smokva, srdela, bob, biži, artičoka, riba, aromatično bilje…

Hoteli, kampovi: ponuda inspirirana Faustovim izumima, te prehrana inspirirana jelima iz Faustovog doba.

Wellness centri: proizvodi koje smo dobili zahvaljujući Faustovim izumima: maslinovo ulje, proizvodi aromatičnog bilja.

Sportske aktivnosti: inspirirane Faustovim izumima.

Privatni smještaj: priče o Faustu Vrančiću, fotografije njegovih izuma.

Suvenirnice: suveniri inspirirani Faustom Vrančićem - prijedlozi: aplikacije na tanjure, šalice, detalji padobrana, mini sunčani sat (kalupi za ukrašavanje  kave: na padobran, na sunčani sat... ). Asortiman suvenirnice obogatiti i proizvodima od maslinovog ulja, vinom, proizvodima od aromatičnog bilja (tonici, kreme, tinkture, balzami i sl.).

Izletnička djelatnost:  biciklistička staza Faustov otok – povezuje dva naselja – prolazi uz prvinska polja, vidikovac…  Biciklističke  ture s posjetom MC Faust Vrančić i vožnjom po stazi – uključiti priču o Faustu; kajakarenje oko Prvića uz posjet MC Faust Vrančić i Puntarske dvore (proizvodi od aromatičnog bilja otoka i priča o načinu proizvodnje) i sl.

Događaji: Dani otvorenih vrata u MC Faust Vrančić, radionice, posebni događaj - Kreativni dani Fausta Vrančića, i sl.

Pozivamo sve zainteresirane subjekte da se uključe u projekt Inspirirano Faustom slanjem prijave putem elektroničke pošte na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. U prijavi molimo navesti podatak: ime i prezime/naziv objekta/naziv tvrtke, OIB, adresu, kontakt telefon i e-mail te opis planirane implementacije projekta Inspirirano Faustom.

S prijavljenim subjektima Turistička zajednica će ugovoriti suradnju kojom će se osigurati: 

 • Promocija svih objekata koji se uključe u projekt,
 • PR aktivnosti za sve dionike uključene u projekt,
 • Web stranica - posebna promocija za sve dionike uključene u projekt,
 • IQM Pass promocija, sa Trip planerima kao idejama proizvoda/usluga koji su se uključili u projekt Fausta Vrančića.

 

djelomob1.jpg

Najnovije
 • „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena
  Information
  Podijeli
  Information

  „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close