01 Ožu 2021
    596

8. TJEDAN ZAJEDNIŠTVA Hrvata Bosne i Hercegovine i Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Od 2.ožujka do 7.ožujka 2021 godine održat će se 8. TJEDAN ZAJEDNIŠTVA Hrvata Bosne i Hercegovine i Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županijeOva događanja kao i proteklih sedam godina (prošla je otkazana zbog prvog vala pandemije), obogaćuju kulturni život naše županije, a ovaj put se održavaju u dva grada naše županije Kninu(7.3.u 18h, crkva GOSPE VELIKOG HRVATSKOG KRSNOG ZAVJETA) i Vodicama(6.3. u 19 h KULTURNI CENTAR i 9h i 11h župna crkva NAŠAŠĆA SV.KRIŽA).

Program je humanitarnog karaktera i sadržava predstavljanje knjiga, predavanje, dramski program HKD NAPREDAK-KNIN te svete mise a namijenjen je za pomoć župi sv. Dominika-Goražde i izgradnju crkve Drinskih mučenica.

Upravo će  se  kroz predavanje i predstavljanje knjiga jasno vidjeti zbog čega je sve to buduće svetište jako bitno a predstavit će ih autor Toni Anton Šarac profesor iz Mostara, “Katolička Crkva u fočanskom i čajničkom kraju” (2014. – objavljena u prigodi 100-godišnjice izgradnje katoličke crkve Srca Isusova u Foči na Drini) i druge “I rod vaš sa ostane” (2019. – u prigodi 20. obljetnice početka obnove života župe i 10 godina obnove života Katoličke Crkve u Foči i Čajniču).

Knjige se odnose na katolike tog dijela Podrinja. To je niz gradića uz rijeku Drinu, s juga prema sjeveru, Foča, Goražde, Čajniče, Višegrad i neposredno uz Drinu Rogatica i Sjetlina. Sve su to gradići gdje je do sloma 1941./42. cvjetala katolička Crkva i hrvatski narod. Dugo vremena, uključujući sve na sjever do Srebrenice, Zvornika i Bijeljine, do posljednjega je rata sve to činilo posebnu administraturu zvanu Katolička misija za istočnu Bosnu, pod brigom jednog župnika. A prije II. svjetskog rata uključujući i cijeli Novopazarski sandžak (gradove Novi pazar, Pljevlja, Prijepolje, Priboj).

„Ovo su dani kada se jačaju veze i zajedništvo našega naroda iz kojeg se rađaju nove suradnje i projekti a ponajviše obogaćujemo i ohrabrujemo jedni druge da se lakše ide kroz svakodnevnicu i sve prepreke modernog života“-naglasak iz ZHBiHŠkž.

U nastavku prenosimo molbu župnika iz Goražda don Josipa Tadića, koji će biti gost.

Molba za potporu izgradnje crkve Drinskih mučenica u Goraždu

Župnik župe sv. Dominika u Goraždu vlč. Josip Tadić uputio je molbu za financijsku potporu izgradnje crkve blaženih s. Marije Jule Ivanišević i četiriju susestara poznatih kao Drinske mučenice.

„Nakon 70 godina uspjeli smo dobiti mogućnost ponovno kupiti zemljište i izgraditi crkvu koju su komunisti srušili 1957. godine. U našem projektu izgradnje budućeg svetišta imamo više etapa koje moramo realizirati. Prva etapa je kupovina zemljišta i dobivanje potrebnih dozvola za izgradnju istog od strane nadležnih institucija za što imamo pozitivna obećanja i reakcije. Budući da se radi o projektu šireg društvenog značaja gdje bi dolazili hodočasnici iz svih krajeva, Vaša podrška bi nam bila vrlo bitna u realizaciji navedenog projekta. Kompleks izgradnje budućeg svetišta uključuje: muzej, spomen sobu, crkvu, trg i svratište. Stoga Vam se ovim putem obraćam s molbom za financijsku podršku kako bismo realizirali kupovinu zemljišta te ubrzali dinamiku izgradnje cjelokupnog projekta“.

Napisao je župnik Tadić koji je na početku podsjetio na životni put i mučeništvo pet blaženih sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi.

„Za vrijeme Drugog svjetskog rata, točnije 15. 12. 1941. godine iz samostana Marijin dvor smještenog na Palama kod Sarajeva, četnici su zarobili i u Goražde poveli 5 časnih sestara. Sestre su pomagale siromahe ne praveći razliku prema vjeri i naciji, dijelile su kruh djeci državnog Dječjeg doma, njegovale su bolesnike. S njima je bila s. Berchmana, koja zbog bolesti i starosti nije mogla slijediti križni put po snijegu i hladnoći, te je ostala u Sjetlini. Spomenute 4 časne sestre su mučene u vojarni (današnja OŠ Husein ef. Đozo). Kako bi sačuvale svoju čast, časne sestre su skočile kroz prozor gdje su se teško povrijedile nakon čega su ih četnici ubili i bacili njihova tijela u rijeku Drinu. Zbog njihovog čina kojim su sačuvale svoju čast nazvane su Drinske mučenice. 24. 9. 2011. godine ubijene časne sestre su proglašene blaženim Drinskim mučenicama“, napisao je župnik Tadić te, unaprijed zahvaljujući svima, izrazio nadu da će dobri ljudi prepoznati iskrenu namjeru.

Župa sv. Dominika – Goražde
Don Josip Tadić, župnik
Kontakt tel: +38733285508; +38763901222
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Podaci za uplatu su sljedeći:
Primatelj: Župa sv. Dominika
Adresa: Fazlagića bb, Goražde
Svrha uplate: Izgradnja crkve blaženih Drinskih mučenica
Banka: UniCredit bank
Broj računa za uplate unutar zemlje: 3387302256149576
Broj računa za uplate iz inozemstva: BA393387304856150671
SWIFT:SWIFT BIC:UNCRBA22

Dodatne informacije na broj mobitela:  098/337 896 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Molimo Vas da nas pravovremeno obavijestite o svome dolasku na prethodno navedeni broj radi što bolje organizacije.

S velikom zahvalom i poštovanjem, u ime Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije.

Predsjednica Zajednice:
Lucija Toprek


 

 

djelomob1.jpg

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Uskrs u Vodicama

    Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close