Travanj 29, 2021 1438 Ilustracija/Pixabay

Sigurni na dva kotača: Provjerite tehničku ispravnost motocikala i mopeda prije sezone

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, ove godine u vremenu od 3. svibnja (ponedjeljak) do 8. svibnja (subota) na cijelom teritoriju Republike Hrvatske će biti organizirana preventivno-sigurnosna akcija kontrole tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom „Dani tehničke ispravnosti motocikala 2021.“ Akcija je usmjerena na nadzor tehničke ispravnosti motocikala i mopeda i svih ostalih vozila L kategorije, obzirom su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu. 

Akcija je preventivna, a temelji se na poticanju vozača da u ovom vremenu u bilo kojoj stanici za redovni tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj, bez naknade i bilo kakve sankcije izvrše tehnički pregled vozila prvenstveno radi sigurnosti u prometu, odnosno sprječavanja prometnih nesreća uzrokovanih upravo tehničkom neispravnošću. Od akcije će biti izuzeta vozila koja u navedenom tjednu budu imala zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije. 

Međutim, bitno je za napomenuti kako policija neće aktivno sudjelovati u ovoj akciji kroz zaustavljanje vozača i upućivanja na tehnički pregled, već će policija kroz svoje redovne službene zadaće ukazivati vozačima na ovu mogućnost, a vozači za čija se vozila pri tehničkom pregledu utvrdi tehnička neispravnost neće snositi bilo kakvu sankciju, odnosno neće plaćati kaznu, niti će taj podatak biti evidentiran, niti dostavljan policiji. 

- Naši statistički pokazatelji u prometu u protekla tri mjeseca ove godine pokazuju da, i pored učestalih akcija u prometu, na našem području bilježimo 108 prekršaja neregistriranog i tehnički nepregledanog vozila, što je u odnosu na vrstu prekršaja znatan broj, a ujedno i pokazatelj na nužnost ovakve preventivno-sigurnosne akcije. 

Zbog toga Vas pozivamo da putem svojih medija pozovete sve vozače motocikala i mopeda i ostalih vozila L kategorije, da se uključe u ovu akciju, tako da u bilo kojoj stanici za tehnički pregled izvrše besplatnu kontrolu tehničke ispravnosti svog vozila i na taj način doprinesu, kako svojoj, tako i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu.  - poručili su iz šibenske policije

djelomob1.jpg