Svibanj 14, 2021 1250 Pixabay

U nedjelju akcija policije usmjerena na suzbijanje prometnih nesreća i prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U nedjelju, 16. svibnja, u vremenu od 11 do 15 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanje prometnih nesreća i prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla.

U akciji će maksimalan broj policijskih službenika i tehničkih sredstava biti usmjeren na utvrđivanje ciljanih prekršaja kao što je brzina, prema kojima će se vremenski i prostorno odrediti mjesta postupanja policijskih službenika, represivne aktivnosti će se usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje ostalih najtežih prekršaja (alkohol/droge, mobitel, nepropisna pretjecanja (npr. preko pješačkog prijelaza), upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom) te posebno prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.  

U prva četiri mjeseca 2021.g. na području Policijske uprave evidentirano je 18 prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači mopeda i motocikla, što u odnosu na prošlu godinu kad je evidentirano 9 takvih prometnih nesreća predstavlja povećanje od 50%. Uz negativan trend povećanja broja navedenih prometnih nesreća evidentan je i porast teških stradavanja vozača i putnika na motociklima i mopedima za 48%, odnosno tijekom ove godine smrtno je stradala jedna osoba dok prošle godine u istom vremenskom razdoblju nije bilo smrtno stradalih osoba, 6 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede u odnosu na 5 osoba prošle godine i 9 osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede u odnosu na 5 prošle godine.

Dominantni uzroci tih nesreća su nepropisna/neprilagođena brzina vozača mopeda i motocikla, često uz oduzimanje prednosti od strane vozača osobnih i teretnih automobila, kao i prekršaja vožnje bez zaštitne kacige, prije stjecana prava i vožnje neregistriranih i tehnički neispravnih mopeda i motocikla.

Policija upozorava da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, a također i vozače osobnih i teretnih vozila da svojom vožnjom ne ugrožavaju upravo vozače mopeda i motocikliste, sve iz razloga jer je čovjek ključni faktor za sigurnost prometa, samo odgovornim ponašanjem svih u prometu doprinosimo sigurnosti.

 

djelomob1.jpg