Svibanj 28, 2021 2437

Program obilježavanja Dana državnosti

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U nedjelju, 30. svibnja obilježavamo Dan državnosti u Republici Hrvatskoj, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

30. svibnja 1990. godine utemeljen je prvi demokratski izabrani Hrvatski sabor. Konačno, poslije dugo vremena i raznolikih režima, koji su svojom prisilom ili duhovnom obmanom tjerali hrvatski narod na sam rub opstanka, Hrvati su stekli pravo da budu svoji na svome, da djeluju na crti vlastitih interesa, a ne unutar nametnutog zajedništva, nazivalo se ono Ugarskom, Austrijom, Austro-Ugarskom, kraljevskom ili socijalističkom Jugoslavijom.

Predstavnici Grada Vodica i gradskih udruga postavit će vijence i zapaliti svijeće na centralni križ na gradskom groblju u 8.15 sati uz prigodnu molitvu, a potom i na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na Trgu hrvatskih mučenika u 8.40 sati. Misa za domovinu održati će se u župnoj crkvi svetog Križa u 11.00 sati.

DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE
 
Nedjelja, 30. svibnja 2021.
 
08.15 sati   Polaganje vijenaca na centralni križ uz prigodnu molitvu 
                  - gradsko groblje u Vodicama 
 
08.40 sati   Polaganje vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog   
                   rata - Trg hrvatskih mučenika 
 
11.00 sati   Misa za domovinu - crkva Svetog Križa

djelomob1.jpg