Lipanj 17, 2014 2881

Obavijest - preventivno suzbijanje komaraca

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Grad Vodice, temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (N.N. br. 79/07, 113/08, 43/09), i naputka ZZJZ Šibensko - kninske županije, Službe za epidemiologiju, za 2014 godinu, o obvezi JLS o provedbi mjera obvezne preventivne dezinsekcije na svom području, komunalno redarstvo poduzimajući mjere potrebne za smanjenje postojeće infestacije komarcima, izdaje obavijest o preventivnom suzbijanju komarca; (Ttigrasti, azijski -Ae. japonicusi i ostali 3500 vrsta)

Uzimajući u obzir da dosadašnje poduzete mjere nisu polučile zadovoljavajući učinak na postojeću populaciju komaraca na našem području te da shodno tome postoje svi preduvjeti za pojavu i širenje zaraznih bolesti koje komarci prenose vidimo potrebu za intervencijom kako bi zaštitili javno zdravlje i higijenu preveniranjem i nadzorom u sprječavanju zaraznih bolesti koje se prenose ubodima zaraženih komaraca - vektora, a posebice Tigrastog komarca.
Zbog pojave do sada nezabilježenih bolesti poput „DENGUE GROZNICE" i „GROZNICE ZAPADNOG NILA", te da postoje preduvjeti za povratak „MALARIJE" odnosno sve većeg broja komaraca, savjetujemo slijedeće postupke:
1. sve posude, kante, bačve, rabljene ili reciklirane gume, šahtove, okna, bunare sa stajaćom vodom, a koja stoji dulje od 10 dana, treba obavezno isprazniti da se komarci ne mogu razmnožavati u njima,
2. ne odlagati, ne odbacivati komunalni otpad na divlja odlagališta, jer postaju moguća žarišta komaraca,
3. očistiti i urediti zelene površine koje su „dnevni boravak" komaraca, odnosno sklonište tijekom dana od vrućine i jakog sunca,
4. hermetički zatvoriti oduške septičkih ili drugih jama.

Stajaće vode treba tretirati tableticama tzv. „larvicidno tretiranje" koje su u paketićima (1000 komada) dostavljene Gradu, ali je odaziv građana bio slab, (iako smo oglas postavili na službenim stranicama 17.4.2014 g.), a koje se mogu preuzeti;
a.) na porti u Gradskoj upravi, besplatno, prema potrebama i prioritetima,
b.) kupiti kod tvrtke AS-EKO d.o.o., Dolačka 2, Industrijska zona Podi, Šibenik, telefon: 335 441 i 340 372. - Cijena tretmana je 20 kuna po septičkoj jami što je dovoljno za cijelu sezonu.

Nadamo se da će gore navedeni savjeti pomoći građanima, da se smanji broj komaraca te da nam svima život i boravak budu ugodniji u Gradu Vodicama.
Napomena: Preventivno suzbijanje razvoja komaraca izvodi se dok se isti nalaze u stadiju ličinke.

djelomob1.jpg