Lipanj 17, 2014 3565

Priopćenje UABA-e grada Vodica povodom 22.06., dana Antifašističke borbe Republike Hrvatske

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Čestitajući 22. 06. dan Antifašističke borbe Republike Hrvatske građanima Vodica, pozivamo ih da se u najvećem broju odazovu polaganju vijenaca na spomenike herojima Vodica koji su temelj našeg današnjeg postojanja, koji su nam bili putokaz i kad je prekodrinski fašizam u rujnu 1991. godine pokušao zatrti naša imena i naša postojanja, našu Domovinu i naše Vodice.

Tim povodom podsjećamo ih na vodičku ratnu epopeju 1941.- 45. godine.

Podsjećamo ih na vodičku mladost koja je u tim vremenima fašističkim Musolinijevim i Hitlerovim vojskama, kao i njihovim plaćenim kolaboracionistima, nažalost našim vodičanima, znala reći povijesno „non pasara" gospodo i zna se nisu prošli i neće nikad više opet doći.

Podsjećamo ih da su fašisti Musolinija i Hitlera s plaćenim kolaboracionistima iz Vodica, sukrivci za 898 zatvaranih Vodičana, sukrivci su za odlaske 320 vodičana u zbjegove, sukrivci za 106 ubijenih ili strijeljanih vodičana u Vodicama, ne na ratnoj fronti od metka, već od riječi izdaja.

Podsjećamo ih povodom sedamdesete obljetnice slobode Vodica od 1945. g., na 642 vodičana boraca u partizanskim jedinicama NOV. Podsjećamo ih na 196 njihovih očeva, brače i sestara, njihovih rođaka, vodičana koji se nisu vratili u Vodice nakon pobjede antifašističke koalicije, kojima je zajedno sa 106 vodičana ubijenih i strijeljanih u Vodicama podignut spomenik slave i zahvale za najviše što su mogli dati oltaru domovine, a to je vlastiti život.
Narodnooslobodilački pokret je promaknuo elemente povijesne perspektive, pa je logično da ima spomenik, kao dokument koji potvrđuje njegove vrijednosti i otkriva horizont budućnosti, koje niti jedan drugi spomenik ne može imati.

Podsjećamo ih da nas oni, naši mrtvi partizani, antifašisti, opominju svojim sjenama, svojom prekinutom mladošću, da se njihovim, ratom suprostavljenim vodičanima, u njihovim Vodicama ne gradi negacija njihova života. Podsjećamo građane Vodica, da imaju moralno pravo usprotiviti se podizanju najnovijeg tzv. spomenika u režiji udruge „Hrvatski Domobran" i Vijeća grada Vodica na čelu s Gradonačelnicom, kojeg nazivaju „spomenik žrtava jugokomunizma 1941.-1990" .

Podsjećamo ih da u ime svojih predaka i svoje povijesti imaju pravo tražiti, bez ikakva straha i zazora od mogućih represalija, micanje nelegalno izgrađenog nespomenika iz prostora na rivi.

Podsjećamo da se zna. Svim poginulima na suprotnoj kolaboracionističkoj-nepartizanskoj strani, ne pripada javno spomeničko obilježje. Njima po svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske pripadaju posmrtna obilježja koje je Sabor Republike Hrvatske usvojio. Pripadaju im posmrtna obilježja sa svim atributima naše današnje Države, ali na mjesnim grobljima, ili na dokazanim mjestima nasilne pogibije, ako to neovisna Saborska komisija i potvrdi.Zato sumirajući sve naše partizanske brojke u kontekstu zadnjih dešavanja u Vodicama, koja idu ka negaciji svih antifašističkih vrednota umotano u nove celofane, poručujemo „urbi et orbi" povodom 22. 06. dana Antifašističke borbe Republike Hrvatske, da to satiranje antifašizma danas u Europi, u Hrvatskoj u Vodicama ne može i neće proći.

Predsjednik UABA grada Vodica
mr. sc. Josip Zanze

 

Izvorno priopćenje pogledajte na linku https://www.dropbox.com/s/v4n1x5yy5on5rmi/Uaba.pdf

Tags
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 19 Lipanj 2014 12:41
djelomob1.jpg