Listopad 19, 2021 2059

U srijedu na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se akcija policije usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila

U srijedu na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se akcija policije usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Sutra, u srijedu, 20. listopada u vremenu od 14 do 18 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području.

Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prekršaja brze vožnje zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje sigurnosnog pojasa, nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, nepropisno pretjecanje, istek važnosti prometne dozvole i dr., a poseban naglasak će biti stavljen na recidiviste u prometu.  
            
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Statistički gledano bilježimo negativan trend rasta broja prometnih nesreća odnosno u prvih devet mjeseci 2021.g. evidentirano je 812 prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2020.g. kad su evidentirane 634 prometne nesreće. Razvidan je porast prometnih nesreća sa stradalim osobama za 35,6% (300 – 193) dok je nažalost od posljedica prometnih nesreća poginulo 11 osoba.

    Nadalje, od navedenih 812 prometnih nesreća, nepropisna ili neprilagođena brzina je direktni uzrok za ukupno njih 161 od kojih 6 u kojima je 8 osoba smrtno stradalo dok je u 90 prometnih nesreća bilo ozlijeđenih osoba te 65 s materijalnom štetom, za razliku od istog razdoblja prošle godine kad su evidentirane 174 prometne nesreće zbog nepropisne ili neprilagođene brzine, bez poginulih osoba, od kojih 83 s ozlijeđenim osobama i 91 s materijalnom štetom.

    Uz povećanje broja prometnih nesreća ove godine bilježimo povećanje i ukupnog broja prometnih prekršaja u devet mjeseci, evidentirano ih je 15260 u odnosu na 13459 u 2020.g., prvenstveno je povećan broj prekršaja vozača koji ne koriste sigurnosni pojas (2094 u 2021.g. – 1754 u 2020.g.), koji ne poštuju crveno svjetlo na semaforu ili druge prometne znakove (1286 u 2021.g. – 1115 u 2020.g.), koji koriste mobilni telefon tijekom vožnje (450 u 2021.g. – 407 u 2020.g.), a unatoč čestim akcijama i upozorenjima, evidentirali smo 19,3% veći broj prometnih prekršaja nepropisne brzine, pa je tako tijekom ove godine evidentirano 7174 prekršaja nasuprot 2020.g. kad je evidentirano 6013 prekršaja nepropisne brzine.

Ovim putem upozorava da vozači poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu. 

djelomob1.jpg