Listopad 28, 2021 1089

Obilježavanje 77. obljetnice oslobođenja Vodica od fašizma i fašista u Drugom svjetskom ratu

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Udruga  Antifašističkih boraca i Antifašista grada Vodica - UABA-GV uoči ponedjeljka - 01.11. 2021. godine objavljuje Priopćenje za javnost povodom velike 77. godišnjice oslobođenja grada Vodica u WWII - drugom svjetskom ratu, s Prilozima uz članak

Njihovo Priopćenje ujedno je i poziv predstavnicima gradske vlasti, i svim ustanovama, gradskim udrugama te i svim našim građanima, na svečano polaganje vijenaca i svijeća u ponedjeljak 01.11.2021. godine u 10 sati na bijeli Spomenik pred Velikim parapetom na vodičkom morskom prospektu, kao izraz poštovanja i sjećanja na žrtvu partizana-antifašista u WWII.

- Stoga se naravno s pravom nadamo, kako će nam se pridružiti Predsjednik gradskog Vijeća zajedno sa svim gradskim vijećnicima, Gradonačelnik grada Vodica, rukovoditelji svih gradskih tvrtki, predstavnici svih državnih ustanova, Ravnatelj OŠ, predstavnici i vjerskih organizacija, sve kako bismo time pokazali početak jednog novog povijesnog razumskog gledanja na našu slavnu antifašističku prošlost WWII. nadamo se više bez ostatka. Ovo je ujedno i naš Poziv Vodičkoj glazbi od koje očekujemo primjerenu svečanu koračnicu, kao pratnju čina polaganja vijenaca. Stoga se sjetimo kako je i sama Vodička glazba, tog jutra 1944. godine s partizanskim snagama svečano ušla u Vodice i svojom glazbenom pratnjom uveličala jutro pobjede, nakon što je i ona već prošla svoju partizansku epopeju. Očekujemo suradnju svih imenovanih u ovom dopisu, posebice Gradonačelnika grada Vodica i Predsjednika gradskog Vijeća grada Vodica. Neka je stanovnicima grada Vodica sretna 77 godina oslobođenja u WWII ! - poručio je predsjednik UABA grada Vodica dr. sc. Josip Zanze dipl. oecc.

Priopćenje s prilozima, povodom 77. godišnjice oslobođenja Vodica u WWII i s pozivom na svečano polaganje vijenaca i svijeća, ponedjeljak 01.11.2021. godine u 10 sati, na bijeli Spomenik pred Velikim parapetom 

            Čestitajući svim građanima Šibensko Kninske Županije-ŠKŽ dane njihova oslobađanja u Drugom svjetskom ratu - WWII (World War II), u godini u kojoj smo već proslavili 76. pobjedu nad fašizmom, čestitamo i građanima našega grada njihovo oslobađanje od fašizma i nacizma u WWII. Zato ih pozivamo da se u najvećem broju odazovu polaganju vijenaca na spomenik herojima Vodica, bijeli cvijet ispred velikog parapeta, u ponedjeljak 01.11.2021. g. u 10 sati, upravo povodom 77 godina od kada su partizanske snage ranog jutra 01.11.1944. godine oslobodile naš grad.

            Upamtimo, kako je skoro četvrtina stanovništva - njih 642 (21,4%) od 3.000 tisuće koliko ih je tada živjelo u Vodicama, sudjelovalo u Narodno-oslobodilačkoj borbi na strani slobode i jednakosti. S druge strane, u okupatorskim formacijama sudjelovao je aktivno 40 (1,33 %) naših sumještana, ili omjerom 1:16 (642:40=16,05) za partizane.

            Treba isto tako reći da je na Antifašističkoj strani prošlo imenom i prezimenom 1.428 vodičana, a kroz aktivna ne-partizanske postrojbe i kolaboracionistička djelovanja iz Vodica, prošlo je oko 69 (40 + 29) vodičana, što čini omjer 1 : 21 ( 1642:69=20,69) u korist antifašista Vodica.

Naši heroji na Antifašističkoj strani WWII, temelj su današnjeg postojanja. Oni su nam bili putokaz i kad je prekodrinski fašizam u rujnu 1991. godine pokušao zatrti naša imena i naša postojanja, našu Domovinu i naše Vodice.

Zato ćemo se ovdje podsjetiti na vodičku ratnu epopeju 1941.- 45. godine. Podsjetit ćemo nas na vodičku mladost koja je u tim vremenima fašističkim Musolinijevim i Hitlerovim vojskama, kao i njihovim plaćenim kolaboracionistima, nažalost našim vodičanima, znala reći povijesno „non pasara“  gospodo. I zna se, nisu prošli. Podsjećamo da su fašisti Musolinija i Hitlera s plaćenim kolaboracionistima iz Vodica, sukrivci za 898 zatvaranih Vodičana, sukrivci su za odlaske 320 vodičana u zbjegove, sukrivci za 106 ubijenih ili strijeljanih vodičana u Vodicama, ne, na ratnoj fronti od metka, već od riječi IZDAJA.

Podsjećamo ih povodom 77 obljetnice slobode Vodica od daleke 1944. godine, na  642 vodičana boraca u partizanskim jedinicama NOV. Podsjećamo ih na 196 njihovih očeva, brače i sestara, njihovih  rođaka, vodičana koji se nisu vratili u Vodice nakon pobjede antifašističke koalicije, kojima je zajedno sa 106 vodičana ubijenih i strijeljanih u Vodicama podignut veliki bijeli spomenik, bijeli cvijet mladosti hrabrosti, rodoljublja, slave i zahvale za najviše što su mogli dati oltaru domovine, a to je vlastiti život.

Narodnooslobodilački pokret-NOP, građanima je promaknuo elemente povijesne perspektive, pa je logično da NOB-a, ima spomenik, u centru morske šetnice našega Grada ispred velikog parapeta, kao dokument koji potvrđuje njegove vrijednosti i otkriva horizont budućnosti. Zato sumirajući sve naše partizanske brojke u kontekstu dešavanja negacije svih antifašističkih vrednota umotano u nove celofane, poručujemo „URBI ET ORBI“ povodom 01.11.2021. godine, da to satiranje antifašizma danas u Europi, u Hrvatskoj u Vodicama ne može i neće  proći.

Povodom čestitke pitamo građane Vodica "Koliko znaju o stradanjima Vodica u WWII, koliko znamo o spomenicima koji obilježavanju WWII na području našega Grada", te povodom 77 godišnjice oslobođenja u WWII pozivamo, kako naše sugrađane iz grada Vodica, tako i sve građane ŠKŽ kojima je na srcu Antifašistička borba Hrvatskog narod da u Vodicama slobodno i bez straha svakodnevno polažu cvijeće oko bijelog spomenika na rivi ispred velikog parapeta [spomenik je rad kipara M. Bungera u čast 302  smrtno stradalima iz Vodica u WW II ( 196 je poginulo u postrojbama i na ratištima, a 106 van ratnih djelovanja )]. Da slobodno polažu cvijeće i na spomenička mjesta, makar su neka su i srušena, eto, i to neka se zna : 1. Vodice (Hangar) Spomenik u čast 12 strijeljanih komunista i organizatora ustanka, 2.Vodice ( INA)  ploča u znak sjećanja na prvu oružanu akciju unutar naselja Vodice, 3. Vodice ( raskrče ulaz od Zadra ), 4. Vodice-Kovča ploča u znak sjećanja na prvu borbenu akciju, 5. Vodice-Kozara - ploča u čast prve grupe boraca koji su krenuli u Liku, 6. Vodice-Srimarska lokva-magistrala - ploča u znak sjećanja na prvu ćeliju KPJ (1924. ) 7. Vodice-Srima cesta prema magistrali u znak sjećanja na izdaju i zarobljavanje partizana, 8. Prvić Šepurina ploča četvorici poginulih partizanskih minera, iz 1961., 9. Vodice - čista Mala Spomenik u čast 69 poginulih boraca i 36 civilnih žrtava, 10. Na spomen kosturnicu gradskog groblja, kao zajedničkoj grobnici gdje su posmrtni ostaci gotovo dvjestotinjak poginulih partizana iz II sv. rata.

Podsjećamo da ćemo u svim našim čestitkama, dok treba, ovo ponavljati, s mogućim dodacima: 1. O Antifašizmu, 2. Vodičke povijesne crtice WW II  3. Objava Katoličkih biskupa Njemačke

Neka je svim stanovnicima Vodica sretna 77. godina oslobođenja u WWII !
Predsjednik UABA grada Vodica
dr. sc. Josip Zanze dipl. oecc.

PRILOZI:
1. O Antifašizmu
2. Vodičke povijesne crtice WW II  
3. Objava Katoličkih biskupa Njemačke

- Kliknite OVDJE za prilog

 

Tags
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 28 Listopad 2021 12:27
djelomob1.jpg