Travanj 13, 2022 2562

Uskrsni ponedjeljak u Vodicama: Na brdu Okit održati će "Susret žudija“

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja 2022. godine, u župi Našašća svetoga Križa u Vodicama, u crkvi Gospe od Karmela na brdu Okit održati će "Susret žudija“.

Naime, posljednji „Vodički festival žudija“ održan uživo bio je 19. po redu i održao se u Oklaju 2019. godine. Zbog tadašnje situacije i uvedenih mjera zaštite od korona virusa 20. festival održao se online 2020. godine. Planirano je da se slijedeći festival, 21. po redu održi u Slivno Ravnom ove godine, međutim na snazi su donedavno bile mjere sprečavanja širenja epidemije korona virusa, te se u takvim uvjetima nije mogao organizirati 21. „Vodički festival žudija“.

Ipak, organizatori su odlučili da do susreta žudija ipak dođe. Kako je prvi susret žudija bio u Vodicama, te je iz susreta prešao u smotru žudija, a poslije u festival, tako je dogovoreno da se čuvari Kristova groba okupe kao nekada na samim počecima u Vodicama. Ideja je bila da s obzirom na tadašnje mjere na susret dođe samo nekoliko predstavnika iz svake župe, te da budu u svojim žudijskim odorama. Tako se očekuje dolazak predstavnika čuvara Kristova groba iz više od 30 župa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Okupljanje žudija počinje u moto klubu Okit odakle u 11.15 sati kreće procesija prema brdu Okit. Od podnožja brda do vrha čuvari Kristova groba sudjelovati će u molitvi krunice. Sveta Misa, koju predvodi fra Ivan Bradarić, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, počet će u 12 sati u crkvi Gospe od Karmela na Okitu. Nakon svete Mise oko 13 sati Šime Strikoman snimiti će još jednu u nizu milenijsku fotografiju čuvara Kristova groba. Spomenimo i to da će u moto klubu Okit biti upriličena izložba fotografija o poslijeratnoj izgradnji crkve na Okitu koje je prikupio autor postava Tonči Juričev Grgin.

Susretom žudija u Vodicama želimo obnoviti stara prijateljstva i započeti nova. Trenutna situacija u svijetu prilika je svima nama da budemo još bliži jedni drugima, da ljubimo jedni druge kako nam i naš Uskrsli Gospodin poručuje, a koje smo geslo i preuzeli za Festival Žudija. 

Organizatori ovog susreta su Vodički žudiji i župa Našašća svetoga Križa Vodice uz pokroviteljstvo Grada Vodica.

Žudiji svojim životom i primjerom svjedoče svoju vjeru u Isusa Krista i stoga je opravdano i nadalje čuvati ovu pobožnu tradiciju i produbljivati njezino duhovno bogatstvo.

Božji blagoslov i srdačan pozdrav!     

 

Tags
djelomob1.jpg