Studeni 10, 2022 362

Povodom Svjetskog dana dijabetesa: Besplatno mjerenje šećera u krvi i arterijskog tlaka

Povodom Svjetskog dana dijabetesa: Besplatno mjerenje šećera u krvi i arterijskog tlaka Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti provodi se javnozdravstvena akcija u kojoj će se mjeriti razina glukoze u krvi, vrijednost tlaka.

 Akciju će biti održana na tržnici u petak 11. studenog od 09:00 do 12:00 sati.

Akciju će provesti učenici i djelatnici Medicinske škole Šibenik, djelatnici i volonteri Crvenog križa Vodice te Zavod za javno zdravstvo Šibensko‐ kninske županije.

Šećerna bolest se naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu ubrzano raste . 415 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću.

Čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje. Među skoro 5 milijuna osoba koje godišnje umru zbog šećerne bolesti, svaka druga osoba mlađa je od 60 godina. Prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj 260.092 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu ; drugim riječima, svaka deseta osoba u Hrvatskoj ima šećernu bolest.

djelomob1.jpg