Svibanj 03, 2023 752

Policija u četvrtak provodi ciljanu akciju nadzora brzine kretanja vozila radi podizanja razine sigurnosti u prometu

Policija u četvrtak provodi ciljanu akciju nadzora brzine kretanja vozila radi podizanja razine sigurnosti u prometu Izvor fotografije PU Šibensko kninska
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Policijskoj upravi šibensko-kninskoj planira se provedba preventivno-represivne ciljane akcije koja će se održati sutra, 4. svibnja, u vremenu od 14 do 18 sati. Akcija ima za cilj nadzor brzine kretanja vozila, a provodi se kako bi se podigla razina sigurnosti u prometu na tom području.

Glavni cilj ove akcije je evidentiranje i sankcioniranje prekršaja brze vožnje, jer su upravo oni najčešći uzrok teških posljedica u prometnim nesrećama poput smrtnih posljedica ili teških tjelesnih ozljeda. Osim toga, nadzirat će se i ostali prometni prekršaji poput nepropisnog korištenja sigurnosnog pojasa, vožnje pod utjecajem alkohola, upravljanja vozilima tijekom trajanja zabrane upravljanja, nepropisnog pretjecanja i isteka važnosti prometne dozvole. Poseban naglasak bit će stavljen na recidiviste u prometu.

U nadzor prometa bit će uključen maksimalni broj policijskih službenika te svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Prema statističkim podacima, u prva tri mjeseca ove godine na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 159 prometnih nesreća, što je porast u odnosu na prošlu godinu. Od toga je 105 nesreća s materijalnom štetom, 53 s ozlijeđenim osobama i 1 sa smrtno stradalim osobama. Zabrinjavajući podatak jest porast broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.

U prometnim nesrećama ukupno je nastradalo 71 osoba, od kojih je jedna osoba smrtno stradala, 19 je teže ozlijeđeno, a 51 lakše ozlijeđena. Nepropisna i neprilagođena brzina uzrokovala je 37 prometnih nesreća, od kojih su 23 s ozlijeđenim osobama.

U prva tri mjeseca ove godine bilježi se porast prekršaja koji su značajni za sigurnost svih sudionika u prometu, poput nepropisne brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa i upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola/droga/lijekova. Uz to, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku privedeno je ukupno 88 vozača zbog počinjenja različitih prekršaja u prometu, a većina ih je kažnjena novčanom kaznom uz zabranu upravljanja motornim vozilima od 1 do 6 mjeseci.

Stoga, policija poziva vozače svih vrsta vozila da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje. Samo odgovorno ponašanje u prometu je garancija sigurnosti za sve sudionike u prometu.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 03 Svibanj 2023 12:02
djelomob1.jpg