Svibanj 31, 2023 493

Novi sustav za rano upozoravanje: građani će u subotu primiti testnu poruku

Novi sustav za rano upozoravanje: građani će u subotu primiti testnu poruku Image by Niek Verlaan from Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U subotu će se u Hrvatskoj početi koristiti novi Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK), najavio je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović. Sustav je dizajniran da brzo obavijesti građane o potencijalnim opasnostima putem SMS poruka, što bi trebalo pomoći u spašavanju ljudskih života, životinja i imovine.

Sustav je razvijen u suradnji s HAKOM-om i u skladu s EU direktivama, bez neovlaštenog korištenja podataka. Kako bi se provjerila funkcionalnost sustava, u subotu će građani primiti testnu poruku na svoje mobitele. Poruka će glasiti: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje u kriznim situacijama.“ Poruku će poslati HR112ALERT, a primat će je svi korisnici mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske.

Božinović je istaknuo kako sustav odgovara na sve češće prirodne nepogode uzrokovane klimatskim promjenama. Sustav, sufinanciran od EU s više od 7 milijuna eura, ima za cilj poboljšati hitne službe i pružiti ranija upozorenja ugroženim građanima.

Podaci o geolokaciji korisnika omogućit će brže i efikasnije reagiranje u kriznim situacijama. Božinović vjeruje da će ovo biti velik korak naprijed i da će pridonijeti jačanju Hrvatske kao sigurne turističke destinacije.

U svim kriznim situacijama koje ugrožavaju živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine, sustav će biti u mogućnosti poslati upozorenje građanima. Građani se trebaju pripremiti za primanje testnih poruka i biti svjesni njihove važnosti za vlastitu sigurnost.

djelomob1.jpg