Studeni 09, 2023 301

Pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu te u danima „Martinja“

Pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu te u danima „Martinja“ PU ŠK
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati

U studenom i prosincu - za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima.
Pojačani nadzor prometa na cestama

Stoga će policija do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Martinje 2023. godine

Od 10. do 12. studenog 2023. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati. Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 7 495 vozača.
 

Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 697 vozača, a osam vozača odbilo je alkotestiranje. Također, devet vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok su 33 odbila testiranje na droge.   Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine - po 160 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg - 291 vozač, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 141 vozača. Podaci za PU šibensko-kninsku Što se tiče PU šibensko-kninske, u deset mjeseci 2023.g. u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 12 osoba, 123 su teže, a 314 lakše ozlijeđeno, a što je ukupno povećanje od 22%. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 88 ili 8,7% svih prometnih nesreća u kojima su 4 osobe smrtno stradale dok su 52 ozlijeđene, a u istom su vremenskom razdoblju prošle godine prouzročili 93 prometne nesreće u kojima je 6 osoba smrtno stradalo, a 56 ih je ozlijeđeno. Bitno je napomenuti kako su u deset mjeseci ove godine policijski službenici u prometu na cestama zatekli 793 vozača koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola i/ili droga i 80 vozača koji su odbili ponuđeno testiranje. Također, zbog počinjenja različitih prekršaja u prometu, pretežno zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku priveden je 201 vozač od čega je njih 41 zadržan u zatvoru od 5 - 15 dana. Dodatni savjeti za sigurnu vožnju, posebice za mopediste i motocikliste 

Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 09 Studeni 2023 13:47