Listopad 28, 2016 1836

I za ovaj vikend: Policija najavljuje pojačan nadzor prometa

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Obzirom na negativan trend u prometu u posljednje vrijeme, a posebno u odnosu na događanja većeg broja teških prometnih nesreća s poginulim osobama, u cilju suzbijanja prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača na našem području će se 29./30. listopada (subota/nedjelja) u vremenu od 23,00 do 05,00 sati provoditi pojačane aktivnosti na suzbijanju prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

 

- Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, kao i prekršaja zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama (nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, sigurnosni pojas, kaciga), a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nepropisno pretjecanje, neustupanje prednosti prolaska, nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige i drugo. - poručili su iz PU Šibensko kninske

Osim toga tijekom ove akcije će se sankcionirati i uočeni prekršaji koje čine mladi vozači i recidivisti u prometu, i to prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja vozilima i drugo.

Statistički pokazatelji u prvih devet mjeseci ove godine pokazuju da su na našem području zabilježene ukupno 923 prometne nesreće od kojih 639 prometne nesreće s materijalnom štetom, 278 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 6 prometnih nesreća s poginulim osobama (12 - 2015.g.).

Vozači pod utjecajem alkohola uzrokovali su 83 prometne nesreće ili 8,99% svih prometnih nesreća, kojih 40 s ozlijeđenim i 1 s poginulim osobama, od čega na području Šibenik prouzrokovali su 64 prometne nesreće od kojih 30 sa ozlijeđenim i 1 s poginulim osobama, na području Knina prouzrokovali su 10 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama i na području Drniš 9 prometnih nesreća.

Mladi vozači prouzrokovali su 134 prometne nesreće ili 14,5% svih prometnih nesreća, od kojih 44 sa ozlijeđenim i 1 s poginulim osobama, od čega na području Šibenika 105 prometnih nesreća, na području Knina 16 i na području Drniša 13 prometnih nesreća.

I ovom prilikom policija upozorava sve sudionike u prometu da:

- brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, a naročito da budu oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja,
- poštuju ograničenja brzine kretanja,
- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
- prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
- koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
- koriste zaštitnu kacigu,
- pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu,
- bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja.
- pješačkim prijelazima približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
- biciklisti, budu propisno označeni, uz obvezno takvo opremanje prilikom vožnje izvan naselja noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti.

djelomob1.jpg