20 Tra 2019
  1720

Na Uskrs ispred župne crkve Turnir u tucanju jaja: Pobjednicima prigodne nagrade

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0
Turnir će se u organizaciji Zajednice Hrvata BIH Šibensko kninske županije održati na Uskrs 21. travnja 2019 godine u Vodicama ispred župne crkve Našašća sv. Križa u 12 sati poslije svečane svete mise, a 28.travnja u Srimi ispred župne crkve Blaženog Alojzija Stepinca u 11 sati poslije svete mise .


Sudjelovanje na turniru je slobodno za sve, natjecatelji će se prijaviti na početku turnira koji će biti raspoređeni u parove, pobjednik prolazi u slijedeći krug i tako do finala kada dobijemo pobjednika turnira. Potrebno je imati samo pisanicu (Uskrsno jaje),koje će se moći dobiti i na turniru koje će pripremiti organizatori, u obzir dolaze samo standardna kokošija jaja.

Bira se i najljepše izrađenu pisanicu a oba pobjednika će biti nagrađeni.

Da podsjetimo, organizaciju kulturno-umjetničkih događanja kroz Veliki tjedan Udruga Vodičke žudije je započela 2012. godine, na stotu obljetnicu postojanja Vodičkih žudija. Od tada se, istaknuto je na konferenciji za novinare, program svake godine obogaćuje novim programskim sadržajima vezanim uz tradicijske običaje, ne samo vodičkog područja, nego i ostalih krajeva Hrvatske. Također i susjedne Bosne i Hercegovine koja baštini slične uskršnje običaje. Tako je i naša Zajednica radosno prihvatila da uveliča veliku obljetnicu Vodiških žudija, a kako su u Vodicama kroz Veliki tjedan bogati pashalni običaji i događanja odlučili smo da pokažemo običaj tucanja jajima i ukrašavanja pisanica. Ovaj običaj u Hrvata se spominje od 14 stoljeća po nekima iz Zagreba i sjeverne Hrvatske a najstarija pisanica je pronađena u okolici Bjelovara u hrastovoj kori i zalivena voskom iz 15 stoljeća.

U Bosni i Hercegovini su još dva običaja važna o Uskrsu, blagoslov jela(posvećenje) koje se nosi u Crkvu u vazmenoj noći ili na sam Uskrs, te bi ga obitelj skupa jela i nebi se smjelo ništa baciti od toga. Drugi također manje poznat da bi se na cvjetnicu bralo proljetno cvijeće i stavljalo u posudu sa blagoslovljenom vodom i svako iz obitelji bi se morao umiti sa vodom iz te posude.

"Ipak od svih običaja najvažnije je doći pripravan u radosti Uskrsa, tako želimo da i ovaj turnir bude radostan dan proslave Isusovog Uskrsnuća i zajedništva Hrvatskog naroda a našoj župi i gradu obogaćenje ponude i programa." - poručili su iz ZH BIH ŠK županije

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje po Vodicama: Nakon šetnje i kupanja na birališta

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close