Lipanj 17, 2021 2225

Vodičanin Danijel Srdarev izlaže u Muzeju grada Šibenika

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Danijel Srdarev iznimno je plodan umjetnik, osebujnog i prepoznatljivog rukopisaSlikarstvo Danijela Srdareva nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Možda će nam u prvi mah pažnju najviše zaokupiti njegovi dominantni animalni motivi, rađeni sugestivnim potezima kista.

Njegovu izložbu Laboratorio bestiario moći ćete razgledati u nedjelju 20. lipnja od 19 sati u Muzeju grada Šibenika

O IZLOŽBI

Govoreći o čudesnom svijetu Danijela Srdareva vidjet ćemo da je riječ o magičnom mjestu ispunjenom životinjama i likovima koji u svojoj razigranosti pomalo u sjećanje prizivaju dječje crteže i uratke. Dakako, slikarstvo Danijela Srdareva daleko je od infantilnih prikaza. Njegovi radovi govore o kvaliteti likovnog stvaralaštva postignutoj ekspresivnim potezima kista, s istančanim osjećajem za harmoniju boja, s naglaskom na liniju, plohu i prostornost. Trenutak u kojemu te radove možemo dovesti u vezu s dječjima odnosi se isključivo na prepoznatljive brze poteze kista koje im daju vrstu dinamike svojstvenu i dječjim uradcima.

Likovni izraz Danijela Srdareva temelji se prije svega na naglašenom kontrastu crne i bijele, tek je povremeno akcentuiran bojom. Važnu ulogu pri tome ima linija kojom autor iz naizgled apstraktne pozadine izvlači likove koji postaju nositelji priče. Tako prepoznajemo motiv koze – skicozno izveden linijski crtež koji izranja iz guste crno-bijele akrilne pozadine. Zelena je pak boja na ovoj slici vješto slikarsko apostrofiranje, dok ritmu rada doprinose tri linije (reducirani prikaz trave) u lijevom kutu, kao oponent grani s lišćem. Dalje, imamo lik Slušača – figuru čistih obrisnih linija, bez lica (prepoznajemo tek jedno uho), koja u podignutoj lijevoj ruci drži tubu (smotuljak papira, stožac ili pak nešto treće – prepušteno je promatraču da zaključi) i stavom sugerira radnju. Ili pak mravojed, koji je koloristički najviše akcentuiran. Sve redom su to slike velikih dimenzija, što pojačava dojam koji ostavljaju na promatrača.

Rizk Casino Bonus

Prateći pogledom izložene radove, imamo dojam da nas autor izborom motiva odvodi na daleka putovanja zemaljskom kuglom, da nas neprimjetno uvlači u svijet vlastite mašte, gdje se, dogodi da venecijanski Canal Grande odjednom, kao u snu, postane Il Canalo di Dragone, predvođen strašnim zmajem. Zanimljiv je to spoj mašte i stvarnosti. Snoviđenje i realnost u slikarstvu ovog autora isprepleteni su, oni koegzistiraju, i to u obliku čudesnog svijeta u kojemu likovi prenose priču u autorovoj kreativnoj zbilji.

Pored figura, autor se poigrava i slovima, koje vješto nastoji ugraditi u likovni izraz. Nekad je riječ tek o popratnom tekstu, nekad o samom nazivu slike, a nekad je to autorov potpis, vješto i nenametljivo kompozicijski ukomponiran. Akromatske boje i slova nedvojbeno govore o grafičkim utjecajima.

Slikarstvo Danijela Srdareva progovara o svijetu vrlo bliskom dječjoj mašti. Pored toga, flora i fauna djeci su, kao nešto što nas svakodnevno okružuje, bliska i lako shvatljiva tema, koju jednostavno prihvaćaju i s kojom su se na ovaj ili onaj način već susreli u vlastitom likovnom radu. Nedvojbeno je stoga da će djeca, ali i brojni drugi posjetitelji, uživati u izložbi. 

***

Sastavni su dio izložbe i radovi nastali u suradnji s autorovom kćeri. Eksperimentirajući s različitim tehnikama, otac i kći u sinergiji, udruženim snagama, oblikuju opus koji korespondira s umjetnikovim platnima.

Prepoznajemo različite tehnike, od ispuhivanja (ciklus radova posvećen Ivanu Kožariću), grafike s motivima mitoloških bića i crteža životinja i fantastičnih bića modeliranih u glini do ready-made predmeta od kvačica za rublje. Radovi takvog tipa najbolje svjedoče o spoju umjetnosti i rada s djecom i primjer su koji jasno progovara o dječjoj mašti i mogućnostima njene izvedbe.

 

                                                                                                     Anita Travčić

 

O AUTORU

Danijel Srdarev akademski je slikar-grafičar rođen 13. kolovoza 1981. godine u Šibeniku gdje se školuje do završetka srednje škole. Godine 2001. upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu te je pod vodstvom prof. Nives Kavurić-Kurtović proučavao fenomen crteža, a diplomirao je 2007. u klasi prof. Zlatka Kesera. Bavi se slikarstvom, grafikom, kiparstvom i ilustracijom.

Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2004. počašćen je pozivom JBBY-a (Japanese Board on Books for Young People) za sudjelovanje na četiri izložbe u Japanu u kategoriji Excellent artist. Realizirao je dvadeset samostalnih izložbi i sudjelovao na više od osamdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (New York, Tokio, Amsterdam, Den Haag, Bologna, Leipzig, Bratislava, Bruxelles, Maribor…).

Objavio je jedanaest ilustriranih knjiga za djecu među kojima i serijal knjiga Umjetnost za djecu (2009. – 2010.) i edukativnu slikovnicu Arhitekt Ivo (2016.) nagrađenu priznanjem Golden Cubes.

Sudjelovao je na Bijenalu ilustracije u Bratislavi (2003.) te u predstavljanju Hrvatske na međunarodnom sajmu dječje knjige u Bologni (2015.). Oblikovao je i likovno opremio monografiju 50. Međunarodni dječji festival Šibenik – Godišnje doba radosti (2010.) te plakat 61. izdanja festivala. Za ilustracije na plakatima Festivala europske kratke priče (2007. – 2014.) primio je nagrade Graphis Gold Award i HOW Poster Design Award.

Njegove su ilustracije tiskane u većem broju časopisa, kataloga, knjiga ili godišnjih izvješća te na omotima nosača zvuka. Sudjelovao je u realizaciji kazališnih predstava Mateje Koležnik (Ivica i Marica, Skrivnosti) i Renea Medvešeka (Pierrot mjesečar i Čekić bez gospodara, Žabica kraljica). Njegovi su radovi uvršteni u više hrvatskih i svjetskih umjetničkih zbirki, a knjiga Letači iznad sadržaja uključena je u novi stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) te likovne udruge More u Vodicama. Živi i radi u Zagrebu.

 

djelomob1.jpg