Veljača 06, 2023 922

Predstavljanje filma i knjige Romana Leljaka "DJECA 1941. – 1945."

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Zajednica Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije i Hrvatski Domobran Vodice najavljuju prikazivanje filma DJECA 1941. – 1945. redatelja i scenarista Romana Leljaka koje će se održati u petak, 10. 02. 2023. u 19.00 sati u Kninu u dvorani crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta, te u subotu, 11.02.2023. u 19.30 sati u Kulturnom centru Vodice.

Film obiluje dokumentima, fotografijama i video snimkama iz Drugog svjetskog rata. Pokušava se odgovoriti na pitanja: Zbog čega se uporno prikriva istina o sudbini ratom stradale djece na području cijele bivše Jugoslavije? Zašto se hrvatskom narodu nameće kolektivna odgovornost za tobožnju nebrigu djece? Najveća smrtnost djece bila je 1946. kada je sveukupno u komunističkoj Jugoslavije umrlo njih 120.383. Što je bio uzrok tolikoj poslijeratnoj smrtnosti?

Film pruža nova saznanja o sudbini djece s Kozare čije su životne tragedije tema mnogih povijesnih istraživanja, knjiga i članaka. Film pokušava rasvijetliti sudbine te djece zametene ratnim vihorom, jer još i danas sudbinu te djece koriste skupine povjesničara i političara u okviru krimena protiv uloge hrvatskog naroda, nametanja kolektivne odgovornosti svim hrvatskim generacijama za razdoblje drugog svjetskog rata. U filmu se ističe i uloga blaženog Alojzija Stepinca, čiji spomendan slavimo ovih dana, kao najvećeg spasitelja kozaračke djece.

O bolnoj temi stradanja djece govoriti će slovenski istraživač i publicist Roman Leljak. Također će govoriti o tragediji Hrvata na Križnom putu sa posebnim osvrtom na Maribor i Kočevski Rog kao najvećim stratištima Hrvata.

Organizatori: Zajednica Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije i Hrvatski Domobran Vodice

Ulaz slobodan.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 06 Veljača 2023 14:18
djelomob1.jpg