Ožujak 31, 2023 765

U Općini Slivno održati će se 22. po redu "Vodički festival žudija"

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Na Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja 2023. godine, u župi Svetog Stjepana Prvomučenika Slivno Ravno, Općina Slivno, održati će se 22. po redu "Vodički festival žudija".
Naime, posljednji „Vodički festival žudija“ održan uživo bio je u Oklaju 2019. godine. Slijedećih godina, zbog tadašnje situacije i uvedenih mjera zaštite od korona virusa, festivali se nisu održavali osim putem interneta. Prošle godine održan je susret predstavnika žudija iz drugih župa u Vodicama s obzirom da je prvi susret žudija bio u Vodicama 2001 godine, te je iz susreta prešao u smotru žudija, a poslije u festival, tako je dogovoreno da se čuvari Kristova groba okupe kao nekada na samim počecima u Vodicama.

Ove godine festival se nastavlja te se očekuje dolazak čuvara Kristova groba iz više od 30 župa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a 2006. godine organizatori su dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se sa običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.

djelomob1.jpg