Lipanj 06, 2023 1441

Dijana Čičin-Šain predstavlja viziju održivog turizma u Gradskoj knjižnici Vodice

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Dijana Čičin-Šain, viša predavačica na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Zadru i doktorandica na Poslijediplomskom doktorskom studiju Menadžment održivog razvoja na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, održat će predavanje na temu "Kvaliteta života domaćeg stanovništva i održivi turizam" 9. lipnja u Gradskoj knjižnici Vodice.

Rođena u Novoj Gradiški, Čičin-Šain je svoj obrazovni put započela u Šibeniku, završivši Turističko-ugostiteljsku školu, smjer hotelijersko-turistički tehničar. Diplomirala je na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji 1995. godine, u razdoblju obilježenom Domovinskim ratom. Unatoč izazovima tog vremena, Dijana je našla svoj put u obrazovnom sustavu, prvo kao nastavnica u srednjoj školi, a kasnije kao asistent na Visokoj školi za turizam u Šibeniku. Trenutno je na 1. godini poslijediplomskog doktorskog studija Menadžment održivog razvoja.

Predavanje "Kvaliteta života domaćeg stanovništva i održivi turizam" nastavak je Dijaninih aktivnosti vezanih uz sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu znanosti 2023 održanom u travnju ove godine, namijenjenog popularizaciji znanosti kroz javna izlaganja, prezentacije, radionice i druge oblike komunikacije. Tema predavanja proizlazi iz područja teme buduće doktorske disertacije Čičin-Šain, a cilj je osvijestiti lokalno stanovništvo o izazovima održivog turizma i otvoriti dijalog o njegovom daljnjem razvoju.

Čičin-Šain ističe kako su Vodice, kao i druga turistička mjesta na našoj obali, izložene različitim izazovima tzv. prekomjernog turizma, uključujući betonizaciju i apartmanizaciju te pritiske na lokalnu prometnu infrastrukturu. Ipak, vjeruje da postoji prilika za poboljšanje situacije kroz održivi turizam, otvarajući nove mogućnosti koje trenutno možda nisu očigledne.

Kroz dijalog s lokalnom zajednicom i stvaranjem svijesti o problemima s kojima se susreće, Čičin-Šain vjeruje da se može postići pozitivan pomak prema održivom turizmu. Njezina je ambicija potaknuti ljude na razmišljanje o tome kako turizam utječe na kvalitetu života, kako bi se mogli donijeti informirane odluke o budućim razvojnim smjerovima.

Na predavanju će se obraditi niz tema, uključujući važnost zaštite kulturne baštine, utjecaj turizma na lokalno gospodarstvo i kvalitetu života, kao i mogućnosti za uključivanje lokalne zajednice u planiranje i provođenje turističkih inicijativa.

Predavanje će pružiti priliku za raspravu i pitanja, a Dijana se nada da će sudionici otići s novim idejama i razumijevanjem o tome što znači održivi turizam i kako ga postići.

Čičin-Šain je već uspješno vodila slične radionice i predavanja, dobivajući pozitivne povratne informacije od sudionika, što je potvrdilo njen entuzijazam za edukaciju i mentorstvo. Njen rad na promicanju održivog turizma u Hrvatskoj primljen je s entuzijazmom, a ona nastavlja pružati vodstvo u ovom važnom sektoru.

Zainteresirani za predavanje mogu se prijaviti putem web stranice Gradske knjižnice Vodice. Organizatori se nadaju velikom odazivu, ističući važnost ove teme za budućnost turizma u Vodicama i šire.
Predavanje Dijane Čičin-Šain zakazano je za petak, 9. lipnja u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici Vodice. Svi su dobrodošli na ovu značajnu diskusiju o održivom turizmu.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 08 Lipanj 2023 01:03
djelomob1.jpg