Listopad 03, 2023 1037

Predavanje Diane Čorić: Ilirski prvaci u Rimskoj Dalmaciji

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

U multimedijalnoj dvorani vodičke knjižnice, u petak će mag. archeol. Diana Čorić prezentirati predavanje pod nazivom: "Ilirski prvaci u Rimskoj Dalmaciji". Ova edukativna sesija istražuje ulogu ilirskih lidera (poglavari, princepsi) u Gornjem Iliriku, koji se nakon dugih borbi pridružio rimskoj provinciji Dalmacije. Delmati, Japodi i Desidijati su glavni narodi koji su obitavali na tom području, što je potvrđeno antičkim literarnim i epigrafskim izvorima.

Nakon što je rimska dominacija uspostavljena u Dalmaciji, ilirski su se narodi organizirali u peregrinske zajednice, označavajući ključnu točku u rimske kontrole nad ilirskom teritorijom. Ove zajednice održavale su svoje lokalne zakone i imale su određeni stupanj unutarnje autonomije, predvođene plemenskom i rodovskom aristokracijom. Mnogi od ovih lidera dobili su titulu princepsa, dok su neki čak postali dužnosnici unutar rimskih institucija.

Posebno se ističu princepsi delmatskog naroda, među kojima je najpoznatiji princeps Delmata iz zajednice Ridita (Danilo Gornje).

Predavanje će početi u 17 i 30 h.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 03 Listopad 2023 23:00