Desto desk
29 Lip 2019
    2398

Leon Vlainić i Ivan Friedrich među osam najboljih kadeta šahista u Hrvatskoj

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
Poslijednja izmjena dana Subota, 29 Lipanj 2019 21:08
Pojedinačno kadetsko prvenstvo Hrvatske održano je sredinom lipnja u hotelu Medena kraj Trogira. Natjecalo se više od 300 djevojčica i dječaka u pet dobnih kategorija. Šibenik su predstavljala šestorica kadeta što ga je činilo jednim od najzastupljenijih klubova na prvenstvu. Zanimljiva je činjenica da su čak trojica iz šibenskog kluba dječaci iz Vodica koji su ove godine ekipno osvojili i prvo mjesto na županijskom školskom natjecanju. Upravo su dvojica od njih, Leon Vlainić i Ivan Friedrich imali najbolji učinak među šibenskim kadetima. Što ih trenutno stavlja među osam najboljih kadeta u svome godištu u Hrvatskoj.Odskočna daska

Božićni sajam 2016. godine u OŠ Vodice bio je jedna od odskočnih daski za šah među vodičkom djecom. Naime, Leon, tada učenik 3. razreda koji je već od 1. razreda trenirao šah, odigrao je sedam simultanih partija. Naravno, sve je partije dobio, što je očigledno bila izvrsna motivacija ostalima. Značajno je to da je odmah s početkom novog polugodišta u Gradskoj knjižnici Vodice počelo organizirano tjedno treniranje šaha. Odaziv je bio i više nego izvrstan. Iz knjižnice doznajemo da je redovito dolazilo 30-tak dječaka i djevojčica u dobi od 6-12 godina. Radi brojnosti bili su raspoređeni u dvije grupe. Još se djece htjelo uključiti, ali nisu mogli zbog nedostatka kapaciteta. Trenirali su ih gospodin Branko Vlaić, šahovski majstor i voditelj prve ekipe Šahovskog kluba Šibenik te gospodin Slobodan Mačukat. Ovom im prilikom zahvaljujemo jer su, unatoč brojnim obavezama, izdvajali svoje vrijeme kako bi djeci prenijeli ne samo znanje, nego ih poticali na kritičko promišljanje kao i na razvijanje strategije.

Dobrobiti šaha
Evo nekih dobrobiti šaha, najboljeg sporta za vježbanje najvažnijeg organa u našem tijelu, mozga:
- potiče razvoj mozga: igre poput šaha koje predstavljaju izazov za mozak potiču rast dendrita, tijela koje šalje signale iz neuronskih stanica mozga. S više dendrita, neuronska komunikacija unutar mozga poboljšava se i postaje brža.
- povećava IQ: za primjer je studija provedena na 4000 venecuelskih učenika. Ona je pokazala značajno povećanje IQ rezultata kod dječaka i djevojčica nakon 4 mjeseca nastave šaha.
- pomaže u sprječavanju Alzheimerove bolesti: nedavna studija predstavljena u The New England Journal of Medicine otkriva da ljudi od 75 godina koji igraju igre poput šaha imaju manju vjerojatnost da će razviti demenciju.
- potiče kreativnost: u četverogodišnjoj studiji učenici 7.-9. razreda igrali su šah, koristili računala ili radili druge aktivnosti jednom tjedno tijekom 32 tjedna kako bi vidjeli koja aktivnost njeguje najveći rast kreativnog razmišljanja. Šahovska grupa postigla je najbolje rezultate u svim mjerama kreativnosti, s originalnosti kao najvećim područjem dobitka.
- povećava sposobnost rješavanja problema: studija provedena na 450 učenika petih razreda pokazala je da učenici koji su naučili igrati šah postižu znatno bolje rezultate na standardnim testovima u odnosu na one koji ne igraju šah.
- uči nas planirati i predviđati: dio mozga koji se među posljednjima razvije za vrijeme adolescencije poznat je pod nazivom prefrontalni korteks. To je područje odgovorno za pravednost, planiranje i samokontrolu. Igranje šaha, koje zahtijeva strateško i kritičko razmišljanje, pomaže u razvoju prefrontalnog korteksa. Što znači da igranje šaha može pomoći tinejđerima u donošenju boljih odluka u svim područjima života kao i u sprječavanju donošenja rizičnih i neodgovornih odluka.
- poboljšava vještine čitanja: zanimljivo je da je grad New York nakon ovog provedenog istraživanja (1996. g.) te dobivenih rezultata odlučio provoditi program koji uvodi šah u nastavu svih osnovnih škola
- pomaže u socijalizaciji i sprječavanju štetnih navika
- unapređuje sposobnost pamćenja
- uključuje u aktivnost obje strane mozga
- poboljšava opravak od moždanog udara ili invalidnosti
- poboljšava kognitivne i komunikacijske vještine
- razvija sposobnost duboke koncentracije i usredotočenosti
Zanimljiva je i činjenica da ovi dobri učinci igranja šaha ne ovise o postignutim rezultatima u samim šahovskim natjecanjima. Također, ne smijemo zaboraviti ovdje da je šah igra i to jako zabavna igra.
(Napomena: veći dio dobrobiti šaha preuzet je iz diplomskog rada Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 2018. godine.)

Ima li nade za nas?
Sada imamo pokazanu popriličnu zainteresiranost vodičke djece za šah i njegovu očiglednu dobrobit za djecu s jedne strane, a s druge činjenicu da se već s početkom sljedeće školske godine nije nastavilo sa šahom. Tako da je svega troje djece iz Vodica nastavilo trenirati šah, ali u Šibeniku.
Pa kako je to moguće(?), gdje je zapelo(?), sigurno se pitate.
Nadamo se da će nadležni prepoznati ovu priliku za vodičku djecu i mlade. Naime, ulaganje u mlade, u njihov odgoj i njihovu kreativnost dugoročno je najisplativija investicija. Treba im dati priliku. Nadamo se da će prepoznati njihovu volju za uključivanjem u ovaj izuzetan sport te omogućiti potrebna sredstva.

Tekst napisala Marija Friedrich

  

djelomob1.jpg

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close