Milenijski kalendar

Prosinac 22, 2012

milenijski-kalendarDelegacija Europske unije u Hrvatskoj izdala je kalendar za 2013. godinu pod nazivom Europska unija: zajednica ljudi.

strikoman-sime
U Šibenskoj Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić danas, 5. studenog, s početkom u 18.30 sati obilježit će se dvanaest godina projekta Milenijske fotografije Šime Strikomana. Bit će prikazan dokumentarni film Ante Marića 'Milenijski Šime' u produkciji Hrvatske televizije. U programu će sudjelovati mr. sc. Petar Gardijan, predavač na Veleučilištu u Šibeniku i Branko Viljac, jedan od direktora Festivala dalmatinske šansone Šibenik.

Zavjetna procesija Blaženoj Djevici Mariji za očuvanje hrvatskih otoka
- 7. i 8. kolovoza 2010. -

gospa7. i 8. kolovoza ove godine na otoku Prviću, u Šibensko-kninskoj županiji, održati će se prva Zavjetna procesija Blaženoj Djevici Mariji za očuvanje naših otoka. Svečanost predstavlja zajedništvo kršćana naše domovine u vjeri i molitvi da se riješi stoljetna „pošast" izumiranja otoka koja danas prijeti potpunim nestankom ovih naših bisera i njihovih kulturnih identiteta. Svojim pjevanim molitvama svečanost će uveličati mnoge eminentne crkvene pučke pjevačke skupine s područja cijele Dalmacije, koje kao svoju tradiciju njeguju glagoljaško pjevanje (Kolan, Jelsa, Rogotin, Tugare, Jezera), te naravno i pučki pjevači župa domaćina.

KU Vodiške Perlice i Šime Strikoman pozivaju sve koji imaju Vodišku narodnu nošnju ili dio
(kapa, košuja, kanica, đilet...) na snimanje Milenijske fotografije pod nazivom "Vodiško obitejsko stablo".

Snimanjem ove Milenijske fotografije počinje obilježavanje desetog rođendana Perlica i njihov kontinuirani rad na očuvanju nošnje, običaja, tradicije.

Snimanje će se održati u nedjelju, 08.12. u 12 sati kod velikog spomenika.

milenijska-perlice3

 

Zavičajno društvo vodičkog kraja u Zagrebu 11. listopada organizira Vodičku večer pod nazivom "Dan Fausta Vrančića u Zagrebu"

S1760099
Središnji događaj obilježavanja stote godišnjice djelovanja Vodičkih žudija zbio se na Uskrsni ponedjeljak kada se održao 12. tradicionalni festival. Festival je započeo misom u Vodičkoj župnoj crkvi Sv. Križa, nastavio se tradicionalnim Uskršnjim doručkom na kojoj se našla Uskrsna pletenica ikad ispletena i ispečena u Hrvatskoj. Nakon toga snimljena je milenijska fotografija svih sudionika na "Malom portu" koju je objektivom uhvatio idejni začetnik, naš poznati fotograf Šime Strikoman. Vrhunac se održao na Vodičkom guvnu gdje su žudije, sudionici izveli "padanje" pred Božjim grobom.

Na kraju festivala posljednji su se predstavili naredni domaćini iz župe Rogotin koji su tom prilikom preuzeli prijelaznu statuu Žudija izrađenu od jednog komada maslinova drveta. Na festivalu je sudjelovalo 29. župa, te je na njemu prvi put sudjelovala susjedna župa iz Tribunja.

Festival žudija bi se u Vodicama trebao održati ponovo za šest godina, međutim najvjerojatnije se to neće dogoditi, jer ova generacija Vodičkih žudija želi pokloniti sljedeći festival "kuburašima" iz Marije Bistrice, tako da će Vodice biti domaćin 2024. godine.

Ova iznimno atraktivna manifestacija još je jednom podsjetila na bogato nasljeđe i običaje folklorne liturgije u Dalmaciji, koju treba čuvati za budućnost.

VIDEO USKORO...


Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE 

{datsopic:374 left}{datsopic:378 left}{datsopic:343 left}{datsopic:348 left}{datsopic:364 left}{datsopic:391 left}{datsopic:388 left}{datsopic:389 left}{datsopic:360 left}{datsopic:377 left}{datsopic:386 left}{datsopic:358 left}

S1730092 Medium

Jučer je u KC Vodice održana održana kulturno-znanstvena tribina "Tko su Vodički žudiji? na kojoj su sudjelovali don Franjo Glasnović, župnik Vodica, Tončika Cukrov, profesorica povijesti i povijesti umjetnosti, Šime Strikoman, diplomirani filmski i televizijski snimatelj i Petar Gardijan, profesor marketinga.

S1730002 Small
Program proslave 100. obljetnice Vodičkih žudija koji je počeo jučer nastavio se danas korizmenom likovnom izložbom Vodičkih umjetnika. Izložba je održana u Čorićevom turnju, koji je za ovu priliku zahvaljujući organizatorima očišćen i uređen. Mnogi od posjetitelja prvi puta su bili unutar zidina Čorićeva turnja i nisu krili oduševljenje unutrašnjošću jednog od najstarijih arhitektonskih spomenika grada Vodice. Autori izložbe su Vodički umjetnici Ive Čaće, Josip Jole Mateša, Roko Ivanda i Šime Strikoman a svim radovima je zajedničko Uskrsno vrijeme, odnosno običaji vezani uz sam Uskrs.

konferencija
Danas je u prostorijama Vodičkih Žudija (iznad Sunčanog sata) održana konferencija za novinare povodom programa obilježavanja stote obljetnice Vodičkih Žudija.

milenijski_svijetKada je Šime Strikoman prije deset godina na glavnom trgu u Vodicama okupio više od tisuću svojih sugrađana kako bi skupnim fotografiranjem obilježili ulazak u novi milenij, nije ni slutio kako će se iz te priče razviti cijeli jedan projekt poznat pod nazivom Milenijska fotografija. Povodom obilježavanja 10. obljetnice Milenijske fotografije i snimanja 219. Milenijske fotografije „Kruna bunara" razgovarali smo sa Šimom u njegovoj galeriji.

tehnoadeo2017 BumbaNG
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close