Prognostički modeli za ovaj tjedan prognoziraju tri promjene vremena, odnosno prolaska frontalnih poremećaja, a nakon ovog današnjeg drugi se očekuje u danima pred vikend, a treći u drugom dijelu vikenda i na prijelazu u novi tjedan.

Fronta koja je donijela kratko i slabo izraženo pogoršanje vremena tijekom noći napustila je naše krajeve i udaljava se dalje na istok, a istodobno sa sjeverozapada prema Jadranu jača greben anticiklone.

Početak tjedna donio nam je poboljšanje vremenskih prilika uz pretežno sunčano vrijeme

Sa sjeverozapada kontinenta Jadranu se približava frontalni poremećaj koji već utječe na vrijeme pa uz pretežno oblačno vrijeme puše umjereno do umjereno jako jugo. Temperature zraka su zbog pritjecanja sve toplijeg zraka u odnosu na prethodne dana u porastu i kreću se u ovim trenucima oko 16°C.

Bura je nakon jučerašnjih jakih i olujnih udara oslabila, a trend slabljenja nastaviti će se i u ostatku dana.

Ljubitelji proljeća i toplijeg vremena zaludu su se nadali da će ove godine početak proljeća biti sunčan i topao kao što priliči ovom godišnjem dobu. Usprkos tome, prvi dan proljeća osvanuo nam je izuzetno hladan, uz buru i pahuljama snijega nošenim burom.

U nastavku današnjeg dana vrijeme se prolazno stabiliziralo ali već tijekom večeri očekuje se novo jače naoblačenje. Nakon slabog zapadnjaka prema večeri će zapuhati slabo jugo, a temperature zraka će se kretati od 12 do 16°C.

Primicanje frontalnog poremećaja danas je intenziviralo pritjecanje osjetno toplijeg zraka sa jugoistoka kontinenta pa su temperature zraka u kombinaciji sa sunčanim vremenom kontinentalnom dijelu zemlje i regije dosegnule vrijednosti i iznad 20°C.

Pod utjecajem jake ciklone smještene u blizini Velike Britanije veći dio Europe našao se u polju niskog tlaka, a sa Atlantika nad Sredozemlje pristižu frontalni sustavi koji iniciraju sekundarne ciklone. U takvoj situaciji naši krajevi svakodnevno dobivaju oblačno kišne sustave pa je vrijeme dosta promjenljivo i po pitanju oborina ali i vjetra.

Uspostavljanjem anticiklone nad sjeverom i zapadom Europe otvorio se put hladnom zraku koji dolaskom nad toplo Sredozemlje inicira izraženu ciklonalnu aktivnost pa se u tjednu pred nama očekuju nepovoljne vremenske prilike uz dosta kiše, u zaleđu susnježice i snijega.

Stranica 1 od 6

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica