26 Srp 2019 JU Priroda Šibensko-kninske županije
    1372

Tura se pokazala kao pun pogodak

Otvorila se terra incognita: Evo kako do UNESCO-ve ljepotice

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Petak, 26 Srpanj 2019 22:30
Nešto više od mjesec dana do pomorske čuvarice Šibenika, tvrđave svetog Nikole, može se u turistički obilazak brodom. Upravo s mora do izražaja dolazi graditeljsko umijeće zbog kojega je i uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Takva tura u svojoj priči povezuje sve blagodati šibenske baštine i krajolika te se pokazala kao pravi pogodak, a svoj obilazak Vodičani i turisti mogu unaprijed planirati.


Cijela priča o tvrđavi svetog Nikole krenula je prije sedam godina kad je u kanalu sv. Ante realiziran projekt šetnice, u vojnom zabranjenom području ili kao što bi kazao arhitekt Nikola Bašić terra incognita se otvorila gradu Šibeniku.

- Ja sam često kao dijete išla brodom na Jadriju i uvijek je ta strana kanala bila zabranjena. Od početka smo u planu imali stavljanje u funkciju tvrđavu sv. Nikole, ali i vojarne minerske. Rješavali smo imovinsko pravne odnose dosta dugo, ali prošle je godine Šibensko-kninska županija vojarnu dobila na korištenje sljedećih 50 godina kako bi realizirala projekt Posjetiteljskog centra, kazala nam je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica županijske Javne ustanove ‘Priroda’ koja upravlja pomorskom tvrđavom i šetnicom uz more.

Kako bi tvrđava svetog Nikole postala UNESCO-v spomenik radili su više godina. Željeli su ju zaštiti onakva kakva je, da ju prezentiraju i valoriziraju te da svi popratni sadržaji budu u uvali Minerska i na otočiću Školjiću. U protekle tri godine u obnovu je uloženo oko pet milijuna kuna, od čega četiri milijuna kuna iz proračuna Šibensko – kninske županije dok je ostatak financiralo Ministarstvo kulture. Sanirano je mulo, drvena rampa, ograde, svjetlarnici – sve ono što se tiče sigurnosti posjetitelja.

67253602_443482639572955_9206699094070788096_n.jpg


- Nakon uvrštenja na UNESCO listu pojačale aktivnosti pa je tako Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo projekt vrijedan 2.6 milijuna kuna za izradu cjelokupne dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju tvrđave te 26 milijuna kuna za Posjetiteljski centar u uvali Minerska kroz projekt Turistička valorizacija Kanala sv. Ante – druga faza. 

Hrvatski restauratorski zavod izrađuje glavni izvedbeni projekt za cjelokupnu sanaciju cijele tvrđave. To podrazumijeva da će, osim konzervatorskih i arheoloških istraživanja i svega onoga što se radi na spomeniku kulture, ipak dovesti minimalnu infrastrukturu i osigurati uvjete da se tamo mogu događati povremene izložbe i koncerti.

- Nikako nećemo dovesti nešto što bi bilo fiksno. Primjerice, za otvorenje se donijela bina, razglas, stolice, stolovi..., a sutradan je već sve bilo povučeno i spomenik kulture je ponovno zasjao u svom izvornom svjetlu.

Takvog koncepta drže se od početka. Sveti Nikola je veoma jedinstven te je bitno da je kao takav sačuvan i da nakon takvih događanja nema znatnih intervencija.- Plan upravljanja bilo je nužno napraviti s obzirom na veliki broj posjetitelja na samoj šetnici. Odlučili smo da se do tvrđave isključivo može organiziranim brodskim linijama našeg koncesionara. Postoji pet linija, a uz vožnju kroz šibenski kanal svetoga Ante i vođenu turu, posjet će trajati dva sata.

Od toga, sat vremena će biti na tvrđavi. Posjetitelji će imati pratitelje, ali i multimedijalne vodiče s virtualnom stvarnosti koji će ih voditi po označenim točkama. Za mlađe naraštaje postoji i prigodna igrica. Tijekom vožnje priča se i o Šibeniku, prirodnim vrijednostima, uzgoju školjkaša, kanalu i ostalim tvrđavama, a u Minerskoj se prezentira dodir rijeke i mora, prirodnim vrijednostima.

- Na rivi smo uredili Info centar na kojem se mogu kupiti karte po cijeni od 130 kuna koje se također mogu nabaviti preko web shopa tako da i Vodičani i turisti mogu svoj posjet planirati unaprijed.

U timu imaju i jednu Vodičanku – Sabinu Lasan koja je nedavno došla u njihov tim i preuzela veliki dio posla.

- Prva godina nam je ujedno i testna, a ona nam se pokazala kao pun pogodak, zaključila je ravnateljica Babačić Ajduk.
djelomid1.jpg

Klikni na plakat gore za više informacija


Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close