Srpanj 14, 2017 4190

Igor Lokas i Jelena Pletikosa s pjesmom "Te prilipe tvoje oči" nastupaju na međunarodnom Marko Polo festivalu u Korčuli

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Ovog će se vikenda na Korčuli održati XXII. međunarodni Marko Polo Festival, a na njemu će nastupiti i dvoje naših glazbenika: Jelena Pletikosa i Igor Lokas. Tekst i glazbu za pop baladu „Te prilipe tvoje oči" napisao je 58-godišnji diplomirani inženjer elektrotehnike, Igor Lokas, a otpjevat će je u duetu s mladom mezzosopranisticom Jelenom Pletikosa.

Igoru je glazba velika ljubav i ona zauzima posebno mjesto u njegovom životu. Još od mladenačkih dana piše pjesme i surađuje s kvalitetnim aranžerima i glazbenicima poput Tonija Eterovića, Nina Nimcai Aljoše Draganića- Vrančića, a u zadnjih nekoliko godina komponira i stvara glazbenu životnu priču kao kantautor.

„Prilikom jednog gostovanja u radijskoj emisiji urednik i voditelj te emisije je mene i meni slične autore i izvođače svojih pjesama okarakterizirao kao „trubadure". Svidio mi se taj naziv i sada i sam za sebe volim kazati da sam trubadur.", priča Igor, rođeni Šibenčanin koji je pola života živio u Šibeniku, a drugu polovicu živi u Vodicama. Kao autor glazbe i teksta okušao se dosad na brojnim festivalima, u različitim žanrovima.

„Glazba me zaokuplja cijeloga života i ona mi je u najtežim životnim trenucima pomogla da izdržim. Dugo sam držao u ladici ono što bih stvorio i rijetki su to imali prilike čuti. A onda, prije nekoliko godina, na nagovor onih koji su ipak čuli moje pjesme, odlučio sam ih početi snimati u studiju. Sad već imam dosta materijala, ali još uvijek nedovoljno za album. Ipak nadam se da bih ga kroz neko vrijeme mogao snimiti. Ne očekujem da ću svojim koncertima puniti stadione, već kroz svoje pjesme želim promovirati pozitivan stav o životu i pjevati o ljubavi, jer nisu sve pjesme o ljubavi napisane.", kaže Igor Lokas, glazbenik, poduzetnik i otac troje djece. Iako je među njegovim pjesmama najviše ljubavnih balada i šansona, prošle se godine na kaštelanskom festivalu okušao i kao klapski pjevač i to mu je, kaže, bilo odlično iskustvo.

18882081_1345627318840416_6835105362551134367_n.jpg

Talentiranu mezzosopranisticu Jelenu, studenticu 4. godine Umjetničke akademije upoznao je zahvaljujući operi „Turia i Plamenko" za koju je Jelena osmislila priču i koreografiju, napisala libreto, režirala i pjevala glavnu ulogu. Jelena je do sada nastupala i gostovala na mnogim koncertima i drugim kulturnim i dobrotvornim događanjima po cijeloj Hrvatskoj. Surađivala je s mnogim uvaženim glazbenicima, zborovima i orkestrima. U duetu s Bornom Ercegom, mladim šibenskim kompozitorom, dirigentom i pijanistom (i njezinim dečkom), Jelena osmišljava i održava koncerte s ciljem približavanja klasične glazbe široj publici. Ipak, svestrana Jelena već se okušala i u ovom žanru.

„Već više od pet godina održavam samostalne koncerte na kojima pjevam evergreene i glazbu iz filmova, tako da mi ovo nije prvi put da plivam u pop vodama, ali mi je prvi put da sam snimila jedan pop duet. Pjesma mi se jako svidjela i drago mi je da ljudi na nju pozitivno reagiraju.", kaže Jelena.

Iako Jelena i Igor pripadaju dvjema generacijama i razlika u njihovim godinama broji se u desetljećima, ovo ih je iskustvo oboje oplemenilo, kažu i nadaju se da je ono tek početak jedne divne suradnje. Jer, glazba godine ne poznaje.

Poslijednja izmjena dana Petak, 14 Srpanj 2017 17:10
djelomob1.jpg