Siječanj 27, 2020 4804 Regate.com.hr

Tijatova zlatna uzdanica

Eleonore Borgin na moru i vjetru svoj je na svome: 'Jedrenje je zdrav sport gdje imam potpunu slobodu'

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Eleonore Borgin osim što ima tek 16 i pol godina i na jedrilicama niže uspjeh za uspjehom, uspješna je učenica trećeg razreda nimalo lake šibenske jezične gimnazije i četvrtog razreda srednje Glazbene škole gdje svira flautu. Upornošću, marljivosti i fokusom prema svakim izazovom kreće korak po korak i promovira Vodice i JK Tijat gdje god stigne.

-    Medalja i pehara ima već poprilično, a nakon određenog broja sam ih prestala brojati. Najdraži uspjesi su mi oni sa prvenstva Hrvatske i međunarodnih regata jer tako ujedno promoviram i naše misto. Pritom se želim zahvaliti mom klubu JK Tijat koji mi daje punu potporu i gradu Vodicama te Turističkoj zajednici koji su nam glavni sponzori jer jedrenje je poprilično skup sport.

Trener Teo Piasevoli za nju kaže da od svoje desete godine, otkada je krenula trenirati, posjeduje konstantnu želju za napredovanjem. I to korak po korak. Bila je najupornija, s jakom crtom fokusa i marljivosti.

-    Od najmanjih dana je pokazivala da će sve apsorbirati. Što je više vjetra, njoj je draže. U zadnje dvije godine bila je kadetska prvakinja pa viceprvakinja, član je reprezentacije u Laseru. Prvu godinu je završila na sredini, a 2019. je završila u zlatnoj skupini u Francuskoj te u Kupu kao četvrta u ukupnom poretku. Također, vodila je zadnju regatu Europa kupa. Bila je na postolju i završila treća.

Uz trenera, za njenu ljubav prema jedrenju na samom početku zaslužan je njen tata Mario.

-    Njegova je želja bila da moj brat i ja zavolimo jedrenje što mu je na kraju i uspjelo jer jedrenje je zdrav sport gdje imate potpunu slobodu. No, on kao i svaki sport ima svoje dobre i loše strane.

Kod jedrenja se mora prilagoditi situaciji, trening nije vremenski ograničen već ovise o uvjetima na moru. Zima definitivno nije idealno vrijeme zbog bure i temperature mora, ali s vremenom se i na to navikne. 

-    Najveći izazov je naravno imati što bolji rezultat na svakoj regati. Uzor sam sama sebi jer se trudim biti što bolja osoba i ulagati u sebe. Željela bih baviti jedrenjem što je duže moguće, a nakon završene srednje škole nastaviti s faksom, ali za to još ima malo vremena. Zbog specifičnosti sporta prinuđena je često izostajati s nastave, ali srećom ima veliko razumijevanje od strane nastavnika. 

-    Teško je sve uskladiti. No, većina prijatelja mi daje podršku i prati moje rezultate iako mnogi još nemaju percepciju o jedrenju.

Što se tiče drugih cura u klubu, bilo ih je više kad je tek krenula trenirati. 

-    Trenutno dolaze nove mlade jedriličarke u klasi optimist i nadam da će im se još cura priključiti.  Zajednički treniramo s JK Val Šibenik s kojim imamo izvrsnu suradnju, a odnos s dečkima je odličan – kazala nam je Eleonore.

Kaže, za neke veće planove još će malo pričekati, a sada je prvo na redu Europsko prvenstvo u Portugalu koje se održava na proljeće. U bližoj budućnosti cilj joj je otići na ISAF Youth svjetsko prvenstvo gdje svaku zemlju predstavlja jedan najbolji jedriličar i jedriličarka. Sudeći prema njenim uspjesima i onome što tvrdi njen trener 'iz prve ruke' – u to uopće ne sumnjamo.

-    Stvarno je uspjela postići puno toga već sada. Što ide starija, sve njene vrline dolaze još više do izražaja. Izgleda tiha i povučena, ali kada izađe na more ne poznaje strah. Promiče svoj klub i grad na lijep način – rezultatski i svojim divnim karakterom – naglasio je za kraj njen trener Teo Piasevoli

djelomob1.jpg