Kolovoz 07, 2017 5357

LOPTI PUNA VREĆA

Simona Šoda ponovno darovala ŽKK Vodice: „To je klub koji zaslužuje veliki respekt!“

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Otkako je prije sedam godina završila igračku karijeru, bivša košarkaška reprezentativka Simona Šoda primila se uloge trenerice na košarkaškoj akademiji Fribourg Olympic u Švicarskoj. Svoje praznike provodi u rodnim Vodicama u koje uvijek stigne punih ruku košarkaških rekvizita.


Prvi put je to tek bila zahvala trenerima, Anti i Bori iz ženskog košarkaškog kluba Vodice, koji su još tijekom profesionalne karijere omogućili treniranje preko praznika.

"Vidjela sam već tada u kakvim uvjetima cure treniraju : mala dvorana, bez teretane, manjak termina za treninge, malo lopti i sl., a kad s druge strane vidite kakve mogućnosti za treninge imaju djeca u Švicarskoj, motivira vas da bar na neki način pomognete talentiranim košarkašicama u svome mistu", kazala nam je Simona Šoda što ju to potaklo na višegodišnje darivanje.

Do sad nije imala priliku uživo gledati utakmice vodičkih košarkašica, no preko interneta redovito prati rezultate. Klub koji je redovito na državnim završnicama u svim mlađih kategorijama, čije su kadetkinje bile trostruke državne prvakinje, smatra Šoda, zaslužuje veliki respekt.

„Ako se uzme u obzir da su Vodice grad od samo 10 000 stanovnika, svi ti uspjesi u kontinuitetu dobijaju dodatno na težini. Dokaz je to da se i u manjim sredinama, uz veliki rad i entuzijazam mogu postizati zapaženi rezultati. Grad je nedavnom kupnjom kombija za vodičke košarkašice prepoznao njihov dugogodišnji rad, a kad bi Vodice konačno dobile adekvatnu sportsku dvoranu možda bi ŽKK Vodice igrao zapaženu ulogu i na seniorskom nivou. Naravno, dvorana bi dobro došla i ostalim sportašima u gradu (rukomet, odbojka, mali nogomet...). Zašto bi Vodice bile poznate samo po turizmu?", upitala se.

simona.jpg

Potvrda kvalitete Josipe Silov koje je porasla u ŽKK Vodice je izbor u najbolju petorku na nedavno završenom EP U20 gdje je uvelike pomogla da se naša reprezentacija vrati u diviziju A.

"Josipa je dosada bila članica svih reprezentativnih selekcija i želim joj da svojim daljnim radom i upornošću uskoro odjene i seniorski reprezentativni dres!"

No, bilo bi nepravedno ne spomenuti i ostale cure iz ŽKK Vodice koje su nastupale u različitim reprezentativnim selekcijama (Ivas, Mihić, Mrdalj, Obratov, Vunić...).

"Uz sve dobre rezultate na državnoj razini, činjenica da je klub dao puno igračica za reprezentativne selekcije dodatno potvrđuje kvalitetu rada. Naime, klubovi su ti koji stvaraju igračice i od dobrog i svakodnevnog rada u klubovima, reprezentacije su te koje kasnije mogu samo profitirati", smatra Šoda.

Najdraži trenutak u karijeri trenerice ističe svoj prvi trofej : "Prva sezona u trenerskom poslu, na početku si nečega novoga u karijeri i odmah si prvak države! Ne tribam ni spominjati da sam bila totalno nespremna za pobjedničko tuširanje!", sa smješkom se prisjetila.

Simona Šoda je radila sa svim mlađim kategorijama u klubu, od kadeta, juniora i mlađih seniora (U23), a danas, od svih trofeja, najviše se ponosi na to koliko je pomogla igračima da napreduju iz sezone u sezonu te da dođu do reprezentacija ili seniorske ekipe.

"Jako sam zahvalna g. Mehdy Mary, tadašnjem tehničkom direktoru akademije na ukazanom povjerenju. Naime, nije to baš tako jednostavno, kako neki misle ?, košarkašku loptu zamjeniti trenerskom tablom...", kazala je.

Posebice, kazala je, ako radite s mlađim uzrastima. Uz veliku odgovornost da pravilno usvoje elemente igre tu je i postepena priprema - tehnički, taktički, fizički i mentalno za ono što ih čeka u seniorskoj košarci.

„Igračko iskustvo mi je dosta pomoglo u tome, pogotovo da uvjerim igrače da ništa ne mogu napraviti "preko noći", da je potrebno puno svakodnevnog rada i odricanja te da odustajanje nije solucija!", naglasila je.

Šoda je kao 17-ogodišnjakinja otišla iz Vodica, a igračku karijeru pamti po mnogobrojnim selibama, koje su donosile susrete s novim gradovima, njihovim kulturama i stilovima života. No, prije svega, imala je priliku upoznati drage i zanimljive ljude koji su joj trajno obilježili život.

"S nostalgijom se sjećam svih tih druženja s bivšim suigračicama, kako na brojnim putovanjima, tako i naših 'rituala' : kava poslije jutarnjih treninga, pripreme prije i analize poslije utakmica... Danas kad se znamo sresti nakon svih tih godina gotovo da ni ne pričamo o pobjedama i porazima na terenu; osvojeni trofeji ili izgubljena finala uvijek nekako padnu u drugi plan!", prisjetila se.

I, gdje je najljepše živiti?

„Definitivno u Vodice, doma je doma. A ko može platiti ovo naše more?!? Možda je Fribourg u prednosti jedino kad gori padne malo sniga, a u to vrime u Vodicama dere buretina i ledi kosti :)" , zaključila je Simona.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017 16:54
djelomob1.jpg