01 Ožu 2019
    3330

Saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev zalaže se da se mali iznajmljivači mogu registrirati za sezonsko pružanje usluga iznajmljivanja

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Saboru održana rasprava i izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o pružanju ugostiteljskih usluga

 

Govoreću u Hrvatskome saboru, zastupnica Branka Juričev-Martinčev pozdravila je prijedlog da turistički inspektori, zajedno sa svim ostalim inspektorima, budu pod kapom Državnog inspektorata jer će to doprinijeti kvaliteti rada inspektora , a time cjelokupnoj kvaliteti usluga u ugostiteljstvu i turizmu.

„Ono što je posebno važno i što će sigurno najviše veseliti naše građane, male iznajmljivače i male obrtnike“ naglasila je „jest što ovi zakoni, po prvi put predviđaju da turistički inspektor ne mora kažnjavati kada se prvi put utvrdi određena nepravilnost ili nedostatak“.

Naravno, dodala je da se to prvenstveno odnosi na manje nedostatke i nepravilnosti, a ne na propuste koji mogu ugroziti život ili zdravlje građanina ili gosta.

Turistička 2018. godina, završena je s povećanjem broja dolazaka od 7%, a najveću stopu rasta imale su ugostiteljske usluge u domaćinstvu odnosno naši mali iznajmljivači. Kod njih imamo povećanje dolazaka od 10% i noćenja za 6% noćenje. Imajući u vidu izazove za 2019. godinu koji se već uvelike osjećaju, potreban je oprez i prevencija mogućih negativnih efekata.

U ovom kontekstu, zastupnica Branka Juričev-Martinčev, ukazala je na jedan specifičan problem s koji su suočeni iznajmljivači u priobalju, pa tako i stanovnici Šibensko-kninske županije.
To je odredba iz Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti kojom se mali iznajmljivači ne mogu registrirati za sezonsko pružanje usluga iznajmljivanja, dok je isto omogućeno obrtima.

Naime, pružanje usluga u domaćinstvu ne može biti registrirano sezonski i iznajmljivači imaju rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu za čitavu godinu.

To rješenje je temelj za obračun, između ostalog i odvoza i zbrinjavanja otpada.

Zbog toga se događa da je npr. na području grada Šibenika tijekom veljače otkazano 380 takvih rješenja, a brojka će sigurno biti i viša. Teško je povjerovati da će svi ti iznajmljivači početkom sezone prolaziti proceduru ponovnog upisa pa je stoga velika vjerojatnost da će neki od tih kapaciteta nastaviti svoje poslovanje , ali na „crno“.

Taj problem raširen je diljem obale, a posebno je izražen u tzv. vikend naseljima. Zastupnica je apelirala na Ministarstvo turizma da korigira tu odredbu kako bi se spriječilo prebacivanje gospodarskih aktivnosti u sivu ekonomiju što povlači za sobom višestruke negativne efekte.

djelomob1.jpg

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close