Bumba top desk
16 Lip 2020 Aktualno.hr Aktualno.hr
  859

Održana završna konferencija projekta PROMO: „Ovakvi su projekti način da očuvamo naš planet zelenim!”

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici danas je održana završna konferencija projekta PROMO – „PRavilnim primjerOM učimo zaštititi okOliš".

Izvor vijesti i fotografija: Aktualno.hr

U projektu PROMO sudjelovali su Grad Varaždin i partnerski gradovi Varaždinske Toplice i Vodice te općine Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Vidovec i Veliki Bukovec.

Projekt je bio prijavljen u iznosu od 1.200.00,00 kuna, od čega je 85 posto bilo sufinanciranje EU iz Kohezijskog fonda. Tijekom 2019. i 2020. godine za sve provedene aktivnosti ukupno je utrošeno 1.082.577,50 kuna. Projekt je proveden na području svih navedenih jedinica lokalne samouprave, a cilj mu je bio promovirati i potaknuti građane, učenike osnovnih škola, djecu u vrtićima i turiste da povećaju stopu odvojenog komunalnog otpada te time utječu na smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta, kao i usvajanje novih navika kod gospodarenja otpadom.

Glavni moto projekta je „NEMA VIŠE KANTICE ZA SVE", jer na području provedbe projekta nema više bacanja otpada u jedan spremnik te je za svaku vrstu otpada namijenjen zaseban spremnik.

promo 2

Cijela ideja projekta krenula je od varaždinske Čistoće, rekao je na završnoj konferenciji Robert Briški, savjetnik Uprave tvrtke.
-Projekt PROMO zapravo je vrlo sličan onome što provodi Čistoća već dugi niz godina. Sami Varaždinci i svi oni kojima je Čistoća davatelj usluge već znaju da su uz račune dobivali i edukacijske materijale o tome kako se selektira otpad i postižu ciljevi. Kruna svega je 2019. godina u kojoj smo ostvarili jako dobre rezultate: počeli smo odvajati bio otpad i došli smo na onaj nivo koji je država propisala kad je riječ o miješanom i reciklabilnom otpadu. Zahvala ide prije svega svim korisnicima jer oni su ti koji su došli do tih rezultata, oni koji su te ciljeve postigli, a mi i jedinice lokalne samouprave bili smo samo nekakav alat da im omogućimo da im omogućimo određeni broj posuda, da se ispoštuje odlukom propisan broj odvoza i da se sve to objedini – naglasio je Briški.

Stvari su krenule malo „naopačke” jer smo prije projekta PROMO napravili sve stvari prije nego što smo napravili edukaciju, ali dvije su godine prošle, projekt je uspješno završio, rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar te dodao da je projektom bilo obuhvaćeno oko 97 posto stanovništva te da su sve uključene jedinice lokalne samouprave iz Varaždinske županije i grad Vodice proveli sve aktivnosti, a ciljevi su postignuti:
-Smanjili smo količinu otpada na ono što je Hrvatska u svojoj nacionalnoj strategiji propisala. Veseli me da smo pokazali da možemo surađivati svi zajedno, ne samo mi na sjeveru, nego se priključuju i gradovi s juga Hrvatske. Zahvaljujem svim građanima koji su svojim ponašanjem i odvajanjem otpada doprinijeli odličnim rezultatima i uspješnosti projekta.

promo 6

Toplička gradonačelnica Dragica Ratković istaknula je da su svi Topličanci, od najmanjih, do najstarijih, odlično prihvatili ovaj projekt.
-Treba krenuti od najmlađih jer oni upijaju „kao spužvice”, a ono što je važno jest da trebamo projekte pratiti i dalje, javljati se jer ovi će klinci narasti i krenuti u školu, a što je s onim malima koji će doći nakon njih? I njih treba educirati, zato je to zapravo cjeloživotno učenje. I naši su odrasli građani bili vrlo zadovoljni, uključili su se aktivno i svima im zahvaljujem, ali s edukacijom ne smijemo stati jer imamo samo jedan planet kojega trebamo čuvati i s poštovanjem se prema njemu odnositi – kazala je Ratković.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je zadovoljstvo još jednim EU projektom provedenim na području općine:
-Ovaj je projekt dobar primjer i dokaz da jedinice lokalne samouprave mogu itekako dobro surađivati. Nama je ovo već deseti europski projekt, a kad je riječ o razvrstavanju otpada, vrhunac je nabavka reciklažnog dvorišta koju smo proveli ove godine. Krenuli smo s edukacijom vrtićke djece, a ovo je nadogradnja jer smo uključili sve žitelje. Pomaci su vidljivi i nadam se da ćemo u budućnosti još surađivati, posebice s Čistoćom koja nam je često partner u projektima.

promo 4

Pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Općine Mali Bukovec Nikola Špikić rekao je da je riječ o hvalevrijednom projektu te da bi takvih i sličnih projekata trebalo biti i više, uz napomenu da je najbitnije da su tu tematiku uspjeli približili najmlađima.
Vitomir Radašić, viši stručni suradnik za gospodarstvo Općine Sveti Đurđ rekao je da su mještani odlično primili projekt, iako ih je na javnim tribinama bilo manje nego što se očekivalo, a ono što će dugoročno utjecati na brigu o okolišu svakako je akcija provedena među osnovnoškolcima.
Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Veliki Bukovec Aleksandra Bračko potvrdila je da su i žitelji ove općine rado sudjelovali u projektu te da su bili vrlo zadovoljni jer su ciljeve ostvarili svojim radom i zalaganjem.
Voditeljica projekta Goranka Grgić iz varaždinskog Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i graditeljstvo svim je sudionicima zahvalila i uputila pohvale, istaknuvši kako su upravo ovakvi projekti način da očuvamo naš planet zelenim.

promo 5 promo 3 promo 8 promo 1

ak/aktualno.hr

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Vodičani iskoristili sunčanu nedjelju za šetnju, ali i za radove na poljima i vrtovima
  Information
  Podijeli
  Information

  Vodičani iskoristili sunčanu nedjelju za šetnju, ali i za radove na poljima i vrtovima

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close