29 Lip 2020
  2476

Obnovljen suhozid na području lokve u Gaćelezima

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Proteklog vikenda od 27. – 28. lipnja u naselju Gaćelezi održana je volonterska akcija obnove suhozida na području seoske lokve. Akciju su organizirali LAG More 249 i udruga Lokva – Gaćelezi. 

U akciji je sudjelovalo 20 volontera, a stručni dio su predvodili volonteri udruge Dragodid  čije su glavne aktivnosti organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija.  

Lokva je u Gaćelezima imala veliki značaj za lokalnu zajednicu. Osim što se koristila za napajanje stoke i zalijevanje poljoprivrednih površina, na području oko lokve okupljala su se djeca i stanovništvo. Mnoga su se seoska djeca i kupala u lokvi. Prije dvije godine započela je suradnja LAG-a More 249 i nekolicine mještana te se krenulo u obnovu i valorizaciju područja lokve. Tako je LAG More 249 na raspisanom natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u 2018. odobrenim sredstvima uz pomoć mještana očistio prostor oko lokve i površinu lokve. Postavljena je informativna ploča, nabavljena i postavljena klupa za odmor i kanta za otpatke, te izrađen promotivno – edukativni materijal. Donacijom jednog mještanina postavljena su dječja igrala i time je prostor dobio novi značaj. 

Kako su mještani i dalje održavali prostor lokve i davali mu sve veću važnosti, uočena je i potreba za obnovom suhozida koji se počeo urušavati. Dio suhozida je nekolicina mještana sama obnovila, ali im je bila potrebna stručna pomoć. LAG More 249 angažirao je udrugu Dragodid te je ovom akcijom uz pomoć svih volontera obnovljen suhozid u dužini od 19 metara.   

Svakako treba spomenuti da je nakon suradnje mještana i LAG-a, te obnove lokve, nastala potreba za osnivanjem udruge koja je dobila i naziv „Lokva – Gaćelezi“.

Akcija je pokazala veliku volju i angažman volontera koji su svojim radom dali ogroman doprinos i predanost općem dobru i lokalnoj zajednici, ukazali na građanski aktivizam i solidarnost. Zato se zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj akciji, a posebno udrugama Dragodid i Gardun.

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'
  Information
  Podijeli
  Information

  Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close