Rujan 24, 2014 2210

Središnja proslava 23. godišnjice Spomendana Rujanskog rata održana na tvrđavi sv. Mihovila

Foto: Šime Strikoman Foto: Šime Strikoman
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Snimanjem milenijske fotografije Šime Strikomana iz zraka započeo je prigodni kulturno zabavni program na tvrđavi sv. Mihovila u povodu obilježavanja 23. godišnjice Spomendana Rujanskog rata. Milenijska fotografija nosila je oznaku 2014. godine i znak pobjede s podignuta dva prsta u zrak.

Prigodnim riječima okupljenima su se obratili župan Goran Pauk, gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić, Miljenko Poljičak u ime koordinacije braniteljskih udruga i Ivan Vekić, ratni ministar unutarnjih poslova u Vladi RH.

„Stojeći ovdje pred vama živim junacima osjećam ponos, ali i tugu. Tugu zbog svih naših prijatelja, suboraca, hrvatskih sinova kojima je život bio zalog za hrvatsku slobodu. Njihova imena trajno su upisana u hrvatsku povijest. Hvala njihovim majkama, očevima, djeci, udovicama, suborcima i prijateljima, ali i svim građanima koji su sačuvali uspomenu na njih." – istaknuo je župan Goran Pauk.

Dirljiv i nadahnut govor održao je i Ivan Vekić, istaknuvši kako se u to vrijeme strepilo nad Šibenikom koji nije popustio napadima i nije dopustio da Hrvatska bude presječena. Vekić je progovorio o položaju branitelja u društvu: „Nama braniteljima se danas spočitavaju neke privilegije. Znate li koje su naše privilegije? Naše privilegije su ulice, gostionice, bolnice, ludnice i kaznionice. Dajemo im sve te privilegije samo za jednu mirno prospavanu noć.", kazao je Vekić.

Svoje stihove čitao je književnik i skladatelj Nadomir Tadić Šutra, umirovljeni časnik Hrvatske vojske, a publika je uživala u izvedbama klapa Bunari, Mela, More, Skradinke i Adriaticum te KUD-a Sv. Ilija iz Kljaka.

U prostorima tvrđave izložene su i ratne fotografije Marine Jurković koje su evocirale sjećanja na šibenske dane ponosa i slave.

Izvor vijesti i foto: Službene stranice županije ŠK / Izvorni link: http://sibensko-kninska-zupanija.hr/arhiva-novosti/sredinja-proslava-23-godinjice-spomendana-rujanskog-rata-odrana-na-tvravi-sv-mihovila/1440.html

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 24 Rujan 2014 16:44
djelomob1.jpg