Rujan 25, 2014 2588

I u Vodicama počelo prikupljanje potpisa za referendum "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom"

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Vodicama je od nedjelje na obilježenim javnim mjestima (kod Tržnice, Pošte i na Obali Vladimira Nazora) kao i ispred župne crkve (samo nedjeljom), počelo prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma pod geslom "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom". Prikupljanje potpisa će trajati do 5. listopada.

Građanska inicijativa "U ime obitelji", organizator ovog izjašnjavanja, želi raspisivanje referenduma kako bi se uveo bolji i pravedniji izborni sustav, a te bitne promjene vrijedile bi već za prve parlamentarne izbore 2015. godine. Na taj način bi se birali zastupnici imenom i prezimenom, a birači bi ocijenili političare na kandidacijskoj listi, što je moguće jedino ovim referendumom - ističu iz Građanske inicijative.

Također, birači bi, ovim referendumom, izravno mogli odlučiti i tko će ući u Sabor. Spuštanjem izbornog praga sa 5 posto na 3 posto i smanjenjem broja izbornih jedinica, provela bi se pravednija zastupljenost birača.

Uvela bi se i zabrana zajedničkih kandidacijskih lista više stranaka jer svaka stranka i nezavisna lista imaju jednake i pravedne uvjete za osvajanje mandata, ističu u Građanskoj inicijativi "U ime obitelji, a uvelo bi se i glasovanje dopisnim te elektroničkim putem i tako bi svima glasovanje postalo lakše i dostupnije.

 
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 25 Rujan 2014 12:01
djelomob1.jpg