12 Sij 2015
  5043

Josip Mateša: Nikad više neću raditi jaslice na otvorenom

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 12 Siječanj 2015 16:03
Josip Mateša: Nikad više neću raditi jaslice na otvorenom FOTO: NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV / CROPIX

Još jednom duboko razočaran ljudskim (ne)djelom, autor Božićnih jaslica u vodičkom parku na Trgu kneza Branimira, Josip Mateša kaže da definitivno odustaje od postavljanja božićnih jaslica na otvorenom, ne samo u Vodicama, već u bilo kojem mjestu. - piše portal Slobodne Dalmacije

- Prolazio sam parkom u subotu, baš na dan izborne šutnje, i primijetio da u jaslicama nije sve kako je bilo. Imao sam što i vidjeti! Oštećene, bolje reći uništene keramičke figure koje predstavljaju Svetu Obitelj. Glava Isusova odlomljena je, tijelo oštećeno, a lice i oči Marijina lika probodeni, ruka otkinuta, oštećen je i anđeo...

Vjerujte mi, ne znam što reći o tom vandalskom činu. Pitam se što bi takva osoba ili osobe koje su se iživjele na ovako ubavoj instalaciji radili ljudima. Tužan sam i ne mogu pronaći odgovor na pitanje zašto jedni druge ne uvažavamo, ne prihvaćamo tuđe vrijednosti i svetinje, zašto nema tolerancije - kazuje Mateša.

Taj vandalski čin, za sada nepoznatih počinitelja za kojima policija traga, naišao je na oštru osudu Vodičana koji su tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana pohodili Trg kneza Branimira. Naime, na njemu su bili organizirani i odvijali se brojni blagdanski događaji, te Božićni sajam.

jaslice02.jpg

Loša iskustva ne prestaju

Mateša kaže da je jaslice u parku pristao napraviti na nagovor članova Humanitarne udruge "Daj 5 od srca" koja je, uz pokroviteljstvo Grada Vodica, bila organizator svih blagdanskih zbivanja.

- Moram priznati da sam u samom startu bio skeptičan, da sam, s obzirom na to da sam doživio višegodišnja loša iskustva s jaslicama na otvorenom, strahovao da će do oštećenja doći. Nažalost, to se, eto, i dogodilo. Od izrade jaslica na otvorenom u Šibeniku odustao sam prije nekoliko godina jer su od šest godina zaredom, koliko sam ih radio, pet godina bile devastirane.

Ništa bolje nije bilo niti u Vodicama u kojima sam godinama pravio jaslice. I danas me srce boli kad se sjedim kako su 2008. godine izgorjele jaslice koje su bile postavljene ispred zvonika u središtu Vodica, što je za posljedicu imalo i ogromnu materijalnu štetu. U Šibeniku su znali ukrasti figure, igrati nogomet s njima... Ma bilo je svašta - s ogorčenjem govori Mateša.

Primjerice, za vrijeme Božića 2010. godine jaslice na trgu Medulić u Šibeniku devastirane su preko vikenda. Prema zapisniku šibenske policije najprije je iz gradskih jaslica ukraden mali Isus, da bi zatim bile pobacane figure Josipa i Marije.

Tako groznu sudbinu nisu, nasreću, imale jaslice koje Mateša godinama izrađuje za Biskupiju šibensku, a one za božićnog vremena krase katedralu sv. Jakova. Ubuduće će, kaže na kraju, jaslice praviti samo za njih, te za sebe, kao što je to radio 2012. i 2013.godine postavivši ih ispred svoje obiteljske kuće u Vodicama.

Otkriven počinitelj u samo jednom slučaju

Od glasnogovornice PU šibensko-kninske Marice Kosor doznajemo da je od 2003. godine policija u četiri slučaja izišla na teren u Šibeniku nakon što je primila dojavu o oštećenju jaslica na otvorenom. U jednom slučaju (2003.) napravljena je službena zabilježba, tri godine poslije (2006.) počinitelj je otkriven. Godine 2011. policija je podnijela prijavu o nepoznatom počinitelju, a u svim ostalim slučajevima (2010. godine dvije prijave) išlo je izvješće Općinskom državnom odvjetništvu.

- Što se tiče požara na jaslicama u Vodicama 2008. godine, uzrok požara nije utvrđen, a materijalna šteta je procijenjena na 50.000 kuna jer je požar zahvatio obližnji objekt, te su izgorjela vrata i grilje - rekla nam je Kosor.

Piše Katarina Rudan / Izvor: Slobodna Dalmacija / Izvorni Link: 

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Sibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/270848/Default.aspx

 

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nakon bure i kiše konačno ugrijalo, mnogi su osvježenje potražili uz more
  Information
  Podijeli
  Information

  Nakon bure i kiše konačno ugrijalo, mnogi su osvježenje potražili uz more

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close