Listopad 24, 2016 2134 Pixbay

Pokrenuta kampanja zaštite mobilnih uređaja od cyber kriminala

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U cilju podizanja svijesti među korisnicima, Europolov Europski centar za cyber kriminal (EC3) danas je pokrenuo zajedničku kampanju podizanja svijesti o mobilnom zlonamjernom softveru kao dio europskog mjeseca cyber sigurnosti (European Cyber Security Month).

 

Tijekom ovog tjedna, 22 države članice EU-a (Austrija, Belgija, Hrvatska, Cipar, Češka, Mađarska, Irska, Italija, Francuska, Njemačka, Grčka, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina), tri nečlanice (Kolumbija, Norveška i Ukrajina) i dvije agencija Europske unije (ENISA i eu-LiSA) u suradnji s brojnim javnim i privatnim partnerima podizat će svijest o ovom kaznenom fenomenu i njegovim posljedicama.

Aktivnosti će uključivati konferencije za tisak, predavanja u školi, edukacijske radionice i tečajeve, online kvizove i razgovore uživo na društvenim mrežama. Ova pan-europska nastojanja popratit će velika komunikacijska kampanja putem društvenih medijskih kanala i nacionalnih internetskih stranica tijela koja se bave provedbom zakona.

Kako bi pomogli ljudima da bolje zaštite svoje mobilne uređaje od cyber kriminala, Europolov Europski centar za cyber kriminal izradio je materijal za podizanje svijesti koji se može javno preuzeti na 20 jezika. Isti daje pregled prijetnje i ključnih ranjivosti mobilnih uređaja. Nizom savjeta objašnjava se kako na siguran način obaviti svakodnevne aktivnosti kao što su preuzimanje aplikacija, internetsko bankarstvo, povezivanje s WI-FI mrežom odnosno kako ne postati žrtva malicioznog ransomware programa na mobilnom uređaju.

Cyber sigurnost zajednička je odgovornost. Europski mjesec cyber sigurnosti (European Cyber Security Month (ECSM)) predstavlja godišnju zagovaračku kampanju EU-a koja se provodi u listopadu, a cilj joj je podizanje svijesti o cyber sigurnosnim prijetnjama, promicanje cyber sigurnosti među građanima i pružanje najnovijih informacija o sigurnosti putem edukacije i razmjene najboljih praksi.

Pratite kampanju #mobilemalware campaign

Twitter
@Europol
@EC3Europol

Facebook

YouTube
https://www.youtube.com/user/EUROPOLtube

djelomob1.jpg