Listopad 25, 2016 5897

Povjerenici za nadzor investicija Grada Vodica obišli otvorena gradilišta u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Jučer su predsjednik i članovi Povjerenstva za nadzor investicija Grada Vodica zajedno s pročelnikom upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo Markom Lugovićem obišli otvorena gradilišta u Vodicama. Radi se o uređenju dijela obalnog pojasa Punta-Bristak, uređenju Herfordske ulice i uređenju pješačke staze Put Gaćeleza. Na gradilištu su ih dočekali upravitelji gradilišta i nadzornik Ognjen Roca iz tvrtke FIN d.o.o.

 

IMG_7491.JPG

- Povjerenstvo je od osnutka do sada imalo tri radna sastanka, a u ovom prvom izlasku na teren, iz prve ruke upoznali smo se sa stanjem na gradilištima, eventualnim problemima i rokovima – rekao nam je Danijel Lasan Zorobabel, predsjednik Povjerenstva za nadzor investicija.

- Nakon ovog obilaska sastavit ćemo detaljno izvješće o zatečenom stanju na gradilištima te izvijestiti gradonačelnicu kao neposrednog organizatora operativnog sustava, koja će zasigurno provesti konkretne mjere temeljem kojih bi se otklonili eventualni problemi i zastoji na gradilištima.

Glavne Zadaće Povjerenstva su da potiču, pripremaju, razmatraju, daju mišljenja o projektima i investicijama te da nadziru provedbu i realizaciju svih projekata i investicija koji se provode na području Grada Vodica – navodi nam Danijel Lasan Zorobabel

IMG_7493.JPG 

Prvo gradilište kojeg je povjerenstvo obišlo je uređenje dijela obalnog pojasa Punta-Bristak kojeg izvodi trvtka Bemix

Marko Dopuč, upravitelj gradilišta naglasio je kako im još predstoji izgradnja nekoliko hexagona, nakon čega se svi hexagoni podižu još za 20-tak centimetara. Po završetku radova cijelo područje na kojem se izvode radovi obložit s morskim pljeskom i u konačnici bi se dobio plažni prostor prilagođen djeci.

Dodatni radovi zbog kojeg se rokovi završetka produljuju su zato što se obloga šetnice mijenja iz kulira u kamen.

Također prema osnovnom projektu šetnica će se podignuti, a na pojedinim mjestima biti će i do 80 cm viša od dosadašnje.

- Razlog podizanja šetnice koja će biti i svojevrsna brana je ta da su Vodice jedan od najugroženijih gradova koji će se do 2050. godine suočiti s ozbiljnim rastom razine mora (podaci dobiveni iz istraživanja Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) i Ministarstva zaštite okoliša i prirode) Ispod šetnice bit će prošireni kanali odnosno zarova  – rekao je Marko Lugović

IMG_7479.JPGOznaka na tamarisu pokazuje za koliko bi se trebala dignuti šetnica

Odbor za nadzor investicija je poslušao obrazloženje pročelnika Lugovića te će o ovoj točki raspravljati na narednoj sjednici.

Nadalje članovi odbora su ukazali na problem eventualnog ulaska u more zbog podizanja same šetnice, na što im je odgovoreno da ide nasip morskog pijeska od vrha šetnice prema dubini mora, a ispred pojedinih Heksagona napravit će se stepenice.

Ujedno na pitanje članova odbora, odakle je morski pijesak koji će se nasuti, pročelnik Lugović je odgovorio da pijesak dolazi iz Biogradskog akvatorija i iz doline Neretve.

 

IMG_7504.JPG 

U Herfordskoj ulici završeni su istražni radovi kojim se uvidilo stanje vodova i kanalizacije. Sada počinju planirani radovi koji će obuhvatiti parterno uređenje, uređenje podova s temeljima za stupove.

Na ovom gradilištu Odbor je zatekao stanje mirovanja, a obrazloženje je bilo čekanje izvedbenog projekta podzemnih radova. Predsjednik odbora je naložio da se pismenim putem izvijesti Odbor kada projekt bude dostavljen te ponovno započnu radovi.

Članovi odbora su zaključili da je bilo preambiciozno upuštati se u radove prije protekle sezone.

 

IMG_7508.JPG

Na uređenju Puta Gaćeleza radovi sada idu bez zastoja. Županijske ceste su isfinancirale i napravile nogostup, a Grad Vodice ga upotpunuje rasvjetom i postavljanjem završnog pokrova (asfalt).

- S druge strane ceste nogostup se ne radi iz razloga da se voda ne kanalizira u Grad. Prijedlog za projektni zadatak u narednom periodu je otkup zemljišta kako bi se na drugoj strani napravila pješačka staza i eventualno biciklistička staza - rekao je Marko Lugović

Na ovom gradilištu članovi odbora su zaključili da se nogostup radi do skretanja za Auto kuću Citroen te da je mjestimično previše uzak.

 

IMG_7515.JPG

- Temeljem obilaska terena dobili smo prilično jasniju sliku ovog gradilišta, te smo došli do zaključka da sa ovim nogostupom uređujemo prilaze trgovačkim lancima i umanjujemo rizik u prometu piješaka koji trenutno hodaju po magistrali, ali da svakako gradu Vodicama kao jakoj turističkoj destinaciji nedostaje šetnica ili biciklistička staza koja bi spojila povijesne destinacije sa samim centrom, a bez korištenja motornih vozila.  

I o ovom prijedlogu ćemo raspravljati na narednoj sjednici Odbora za nazor investicija - rekao nam je na kraju Danijel Lasan Zorobabel

Poslijednja izmjena dana Utorak, 25 Listopad 2016 15:51
djelomob1.jpg