03 Ožu 2017
  3346

Predstavljen projekt LAGUR-a Galeb

Svi ugostiteljski objekti koji kupuju od lokalnih ribara i na svom meniju imaju svježu, divlju ribu dobili bi certifikat „Preporučili ribari“

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
Poslijednja izmjena dana Petak, 03 Ožujak 2017 16:44

Danas je u popodnevnim satima u hotelu Olympia održana radionica u sklopu izrade projekta „Preporučili ribari", u organizaciji Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Galeb".

 

Cilj ovog projekta je izdvojiti i certificirati ugostiteljske objekte koji kupuju od lokalnih ribara i na svom meniju imaju svježu, divlju ribu.

„Na taj bi se način poboljšao status ribara, a ugostiteljska ponuda podigla bi se na višu razinu. Ugostitelji bi dobili certifikat i na taj način postali prepoznatljivi, a riba bi dobila svoju slijednost", objašnjava stručni suradnik LAGUR-a „Galeb", Ante Sladoljev.

Ugostitelji koji ispunjavaju kriterije postali bi vlasnici markice kvalitete koja bi kao vizual bila istaknuta na vratima ugostiteljskih objekata.

LAGUR "Galeb" je, u svibnju prošle godine, osnovalo šest jedinica lokalne samouprave s područja Šibensko-kninske županije: Grad Skradin, Grad Vodice, Općina Tribunj, Općina Tisno, Općina Murter-Kornati i Općina Pirovac koji zajedno čine ribarstveno područje LAGUR-a. Sjedište im je u Tribunju.

„Na našem životnom prostoru imamo sve uvjete za razvoj i unaprjeđenje kako ribarstva tako i ugostiteljstva. U restoranima se trenutno svašta nudi pod 'domaće', a gosti su danas puno osvješteniji po pitanju onoga što jedu. Na ovaj način bismo unaprijediti i turističku ponudu i omogućili gostima da dobiju ono što su platili", kaže Sladoljev.

lagur00004.jpg 

Na današnjoj radionici sudjelovalo je pedesetak zainteresiranih ribara i ugostitelja, a učenici Turističko ugostiteljske škole iz Šibenika prezentirali su svoj projekt „Plava riba" za koji su dobili potporu Ministarstva turizma, a kojemu je cilj predstaviti inovativna jela od plave ribe.

„Htjeli bismo, između ostaloga, popularizirati konzumaciju plave ribe koja je vrlo zdrava, ima visoku nutritivnu vrijednost i dostupna je tijekom gotovo cijele godine, a ovaj naš projekt mogao bi biti i prvi korak u njezinom brendiranju, koje se do sada nije radilo sustavno" kažu iz LAGUR-a.

Projekt je financiran od Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Trenutno je u fazi razrade: potrebno je odrediti jasne kriterije, odabrati ugostitelje i ribare koji zadovoljavaju te kriterije. Ima tu još puno posla, ali u LAGUR-u „Galeb" imaju velike planove za budućnost.

lagur00003.jpg

Od Ministarstva poljoprivrede odobreno im je 600 tisuća kuna pripremne potpore putem koje namjeravaju pristupiti izradi lokalne razvojne strategije ribarstvenog područja i izgradnji administrativnih kapaciteta Udruge.

lagur00006.jpg 

lagur00005.jpg 

lagur00001.jpg

djelomob1.jpg

Najnovije
 • „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena
  Information
  Podijeli
  Information

  „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close