03 Ožu 2017
  3274

Predstavljen projekt LAGUR-a Galeb

Svi ugostiteljski objekti koji kupuju od lokalnih ribara i na svom meniju imaju svježu, divlju ribu dobili bi certifikat „Preporučili ribari“

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
Poslijednja izmjena dana Petak, 03 Ožujak 2017 16:44

Danas je u popodnevnim satima u hotelu Olympia održana radionica u sklopu izrade projekta „Preporučili ribari", u organizaciji Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Galeb".

 

Cilj ovog projekta je izdvojiti i certificirati ugostiteljske objekte koji kupuju od lokalnih ribara i na svom meniju imaju svježu, divlju ribu.

„Na taj bi se način poboljšao status ribara, a ugostiteljska ponuda podigla bi se na višu razinu. Ugostitelji bi dobili certifikat i na taj način postali prepoznatljivi, a riba bi dobila svoju slijednost", objašnjava stručni suradnik LAGUR-a „Galeb", Ante Sladoljev.

Ugostitelji koji ispunjavaju kriterije postali bi vlasnici markice kvalitete koja bi kao vizual bila istaknuta na vratima ugostiteljskih objekata.

LAGUR "Galeb" je, u svibnju prošle godine, osnovalo šest jedinica lokalne samouprave s područja Šibensko-kninske županije: Grad Skradin, Grad Vodice, Općina Tribunj, Općina Tisno, Općina Murter-Kornati i Općina Pirovac koji zajedno čine ribarstveno područje LAGUR-a. Sjedište im je u Tribunju.

„Na našem životnom prostoru imamo sve uvjete za razvoj i unaprjeđenje kako ribarstva tako i ugostiteljstva. U restoranima se trenutno svašta nudi pod 'domaće', a gosti su danas puno osvješteniji po pitanju onoga što jedu. Na ovaj način bismo unaprijediti i turističku ponudu i omogućili gostima da dobiju ono što su platili", kaže Sladoljev.

lagur00004.jpg 

Na današnjoj radionici sudjelovalo je pedesetak zainteresiranih ribara i ugostitelja, a učenici Turističko ugostiteljske škole iz Šibenika prezentirali su svoj projekt „Plava riba" za koji su dobili potporu Ministarstva turizma, a kojemu je cilj predstaviti inovativna jela od plave ribe.

„Htjeli bismo, između ostaloga, popularizirati konzumaciju plave ribe koja je vrlo zdrava, ima visoku nutritivnu vrijednost i dostupna je tijekom gotovo cijele godine, a ovaj naš projekt mogao bi biti i prvi korak u njezinom brendiranju, koje se do sada nije radilo sustavno" kažu iz LAGUR-a.

Projekt je financiran od Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Trenutno je u fazi razrade: potrebno je odrediti jasne kriterije, odabrati ugostitelje i ribare koji zadovoljavaju te kriterije. Ima tu još puno posla, ali u LAGUR-u „Galeb" imaju velike planove za budućnost.

lagur00003.jpg

Od Ministarstva poljoprivrede odobreno im je 600 tisuća kuna pripremne potpore putem koje namjeravaju pristupiti izradi lokalne razvojne strategije ribarstvenog područja i izgradnji administrativnih kapaciteta Udruge.

lagur00006.jpg 

lagur00005.jpg 

lagur00001.jpg

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'
  Information
  Podijeli
  Information

  Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close