06 Stu 2017
    618

Prezentiran projekt Širokopojasnog pristupa Internetu predstavnicima gradova i općina na području Šibensko – kninske županije

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
0

Šibensko-kninska županija u koordinaciji s Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije započela je s izradom Studije izvodljivosti širokopojasne infrastrukture i Planom razvoja širokopojasne infrastrukture na području županije.

 

Predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, HAKOM-a i tvrtke Lator d.o.o. danas su u Gradskoj vijećnici održali prezentaciju projekta za predstavnike gradova i općina s područja Šibensko-kninske županije, kako bi ih što bolje upoznali s razvojem infrastrukture širokopojasnog pristupa Internetu.

Na prezentaciji je predstavljen plan županije oko optimalnih rješenja dovođenja širokopojasne internetske infrastrukture do svih kućanstava i ispunjavanju obveza preuzetih ulaskom u članstvo Europske unije.

"Digitalno gospodarstvo raste sedam puta brže od ostaloga gospodarstva, ali taj potencijal trenutačno koči neujednačeni sveeuropski okvir politika. Šibensko-kninsku županiju karakterizira nesrazmjer između priobalnog dijela županije koji ima znatno veće udjele priključenosti kućanstava na širokopojasnu mrežu, za razliku od zaobalnog dijela gdje je evidentirana iznimno niska priključenost, posebice u općinama Ervenik, Civljane, Biskupija i Kistanje, stoga smatram da trebamo poraditi na uklanjanju tih razlika.", rekao je u uvodnom dijelu prezentacije župan Goran Pauk.
Šibensko-kninska županija već je započela s projektnim aktivnostima vezanim za prijavu odabirom tvrtke LATORA d.o.o. za izradu prve tri faze projekta koje uključuju izradu studije izvodljivosti i izradu Plana razvoja širokopojasne infrastrukture s uključenom javnom raspravom.
Ministarstvo prometa, pomorstva i veza planira na proljeće iduće godine objaviti poziv za sufinanciranje razvoja infrastrukture širokopojasne mreže sljedeće generacije za područja na kojima ova infrastruktura nije dostupna s ciljem povećane socijalne i ekonomske dobrobiti.
U našoj županiji 51,7 % kućanstava ima pristup širokopojasnoj mreži od čega 45,5 % kućanstava ima pristup širokopojasnoj mreži brzine do 30 Mbit/s, a veće brzine ima svega 9,3 % kućanstava što je manje nego na razini Republike Hrvatske (10,4 %).

DSC_0759_Custom.JPG

Spomenimo kako Grad Vodice namjerava kroz izgradnju kanalizacijske mreže postavi kanalska mreža koja bi bila u vlasništvu grada i koja bi se operaterima iznajmljivala. Za istu je potrebno imati kompletnu projektnu dokumentaciju čija je vrijednost za cijeli Grad Vodice oko milijun kuna i koja će biti uskoro naručena

- Ovaj projekt koji se danas prezentirao, kasni sa izgradnjom naše kanalizacijske mreže u koju ćemo postaviti kanale svjetlovodne mreže barem dvije godine. Dobra vijest za nas je ta da će do 85 % troškova biti priznato u sve što uložimo u infrastrukturu za širokopojasni Internet od dokumentacije do radova – rekao nam je Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo

Vaša reakcija na temu


Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica