14 Stu 2017
    494

Šibenskoj bolnici Povelja Republike Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
0

Predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar-Kitarović će u srijedu, 15. studenoga ove godine na svečanoj ceremoniji uručenja odlikovanja na Pantovčaku, Općoj bolnici Šibensko-kninske županije dodijeliti Povelju Republike Hrvatske.

 

Poziv za uručenje odlikovanja iz Ureda predsjednice upućen je županu Goranu Pauku, kao predlagatelju, ali kako zbog unaprijed zakazane sjednice Županijske skupštine nije u mogućnosti prisustvovati svečanosti, Povelju će preuzeti ravnateljica Opće bolnice Šibensko-kninske županije gđa. Sanja Jakelić, dr. med.

Župan Goran Pauk je u srpnju ove godine uputio pismeni poticaj Državnom povjerenstvu za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske. Prijedlog je upućen za dodjelu Povelje Republike Hrvatske Općoj bolnici Šibensko-kninske županije zbog osobitih zasluga u zdravstvenoj zaštiti građana Šibenika, Šibensko-kninske županije i Hrvatske u godini proslave 210. obljetnice utemeljenja ove ustanove.

Opća bolnica Šibensko-kninske županije utemeljena je davne 1807. godine. U svojoj dva stoljeća dugom djelovanju ostala je upisana u povijest kao bolnica sa prvim odjelom psihijatrijske njege, prvim RDG aparatom i prvim dezinfikatorom u Dalmaciji. Prva je dalmatinska bolnica u kojoj je još 1911. izvršena podjela na odjele, a prva je hrvatska i južnoeuropska bolnica u kojoj je uspješno izvršena operacija na srcu 1939. godine.

Danas je Šibenska bolnica moderna županijska bolnica opremljena suvremenim dijagnostičkim aparatima, novom poliklinikom i obnovljenim odjelima u kojoj radi 860 djelatnika. Kroz bolničke odjele godišnje prođe čak 11 tisuća pacijenata, a kroz njene polikliničke ambulante čak 346 tisuća pacijenata godišnje.

Povelja Republike Hrvatske je priznanje Republike Hrvatske ustanovljeno Zakonom o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske. Dodjeljuje se međunarodnim organizacijama, pravnim osobama, stranim državnicima te hrvatskim i stranim državljanima za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske te za doprinos znanstvenom, kulturnom, gospodarskom i drugom razvitku Republike Hrvatske. Dodjeljuje ju Predsjednik Republike Hrvatske na vlastiti poticaj ili na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske

Vaša reakcija na temu


Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica