06 Sij 2018
    1294

Projekt udruge Šibenik meteo: Od ovog ljeta Vodice dobiva mjernu stanicu temperature mora

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Subota, 06 Siječanj 2018 20:08

Kao i u prethodnih nekoliko godina, Grad Vodice prepoznaje rad udruge Šibenik meteo te je za njihove projekte u proračunu za 2018. godinu izdvojio 5000 kuna, što će udruga utrošiti za instalaciju bove sa sondom za mjerenje temperature u Vodicama


Bova sa sondom inovacija je njihovog člana Marina Brajkovića, a osim što mjeri temperaturu mora i izmjerene podatke šalje u prosjeku svakih 15 minuta na internet bova ima i vlastito napajanje preko solarne ploče pa je potpuno autonomna, a nadogradnjom sa SIM modulom može se postaviti na bilo koju točku na moru gdje i nema WIFI dostupnih mreža.

- Bova se sastoji se od nekoliko komponenti uklopljenih u standardnu bovu. Uz standardni 1 wire temperaturni senzor u kućištu se nalazi mikrokotroler sa wifi modulom i punjivom baterijom koju nadopunjuju solarna ploča instalirana na poklopcu kućišta. Podaci se mjeru svakih 15 minuta i šalju na server, a umjesto wifi sustav se može nadograditi sa SIM modulom pa se bova može postaviti na bilo koju točku na Jadranu i tako mjeriti temperatura mora sa jednom ili čak više sondi potopljenih na različitim dubinama. Mi smo se za Vodice opredijelili sa wifi modulom pa će se prilikom instalacije koja je predviđena prije početka predsezone u dogovoru s Gradom Vodice pronaći lokacija i dostupan internet – otkriva nam Darko Begić, predsjednik udruge Šibenik meteo

Podaci će biti dostupni 24 sata, a raditi će se i baza podataka pa će biti dostupne i minimalne i maksimalne dnevne, mjesečne i godišnje vrijednosti.

Ovim projektom uz sadašnje meteo postaje članova Vodice će kao važno turističko središte županije od ove godine dobiti i sustavno mjerenje temperature mora na dobrobit svih svojih građana i turista.

Vaša reakcija na temu


Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica