11 Sij 2018

Dodjeljena bespovratna sredstava za provedbu projekta Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada „Leć“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
0
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 11 Siječanj 2018 19:21

Ministar zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Dubravko Ponoš, zajedno s gradonačelnicom Vodica Nelkom Tomić, dr. med., potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada „Leć".

Potpisivanju ugovora prisustvovao je  župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk te saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev.

Odlagalište Leć počelo je s radom 1988 godine, a zatvoreno početkom 2016. godine i od tada se komunalni otpad Vodica i Tribunja odvozi u Bikarac

- Projekt koji se danas potpisuje od izuzetne je važnosti za Grad Vodice jer će se smanjiti šteni utjecaj zatvorenog odlagališta otpada Leć na okoliš i stanovnike Vodica. Zahvaljujem se ministru Čoriću na financiranju sanacije odlagališta te se nadam da će uskoro biti naš dragi gost prilikom potpisivanja ugovora za II fazu izgradnje kanalizacijskog sustava – rekla je gradonačelnica Nelka Tomić te se zahvalila svojoj prethodnici i saborskoj zastupnici Branki Juričev-Martinčev, na sudjelovanju i velikoj pomoći u pripremi realizacije ovog projekta.

Gradu Vodicama sredstva su dodijeljena na temelju Javnog poziva Ministarstva zaštite okoliša, a projekt će se najvećim dijelom financirati sredstvima iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 16.239.667,91 kuna, a ministarstvo će njegovu provedbu financirati s 12.766.377,72 kuna što predstavlja 85% ukupnih prihvatljivih troškova i najviši je mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta. Ostatak iznosa, u visini deset postotne ukupne vrijednosti projekta, sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Vodice preostalih 5%, što iznosi manje od milijun kuna.

Potpisivanje_ugovora-sanacija_Leća-ministar_Ćorić_15.JPG

- Projekt Vodice – Leć prvi je projekt sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada koji se financira iz Kohezijskog fonda i kao takav je važan da se potaknu i druge jedinice lokalne samouprave da što prije idu u sanaciju svojih odlagališta. Tim povodom čestitam Gradu Vodicama i kao što je rekla gradonačelnica Nelka Tomić, nadam se uskorom potpisivanju ugovora o nastavku radova kanalizacijskog sustava Grada Vodica – rekao je ministar Ćorić

Sanacijom vodičkog odlagališta neopasnog otpada spriječit će se daljnji negativni utjecaji na okoliš i ljudsko zdravlje, smanjiti emisija stakleničkih plinova i očuvati prirodni okoliš što donosi društvenu i gospodarsku korist te ispunjenje međunarodnih obveza definiranih Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, održivom razvitku, učinkovitoj zaštiti i korištenju prirodnih resursa te unaprjeđenju prirodnog i životnog okoliša.

Nakon provedenog natječaja, rok završetka sanacije odlagališta je 14 mjeseci

Vaša reakcija na temu


Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica